latinica  ћирилица
08/07/2024 |  11:59 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Додатну вриједност кромпир из Лијевча поља могао би постићи брендирањем (ВИДЕО)

Површине под кромпиром у Европи константно се смањују, иако су потребе за овом повртарском културом све веће. Како да домаћи произвођачи искористе ову прилику? Неки од начина понуђени су на предавању које је организовао Пољопривредни кластер ГЛС у Новој Тополи код Градишке.
Кромпир - Фото: РТРС
КромпирФото: РТРС

Боро Тополовић искористио је повољне временске услове и произвео рани кромпир. Међутим, тренутне цијене на тржишту једва да покривају производне трошкове.

- Нисмо имали раних мразева и приноси су одлични мада је цијена преполовљена у продаји и у односу на прошлу годину је половична - каже повртар из Душанова Боро Тополовић.

Агроекономисти домаћим произвођачима савјетују производњу кромпира за прераду, првенствено за помфрит. Осим промјене сортимента, да би опстали на тржишту, потребне су и друге промјене.

- Има перспективе овдје за све произвођаче кромпира који ће што брже да мјењају себе. Значи требају да мјењају ствари које су везане за технологију, требају више да се механизују и специјализују и такође смо помињали потребу да се удружују - наглашава агроекономист Живко Бугарчић.

Додатну вриједност кромпир из Лијевча поља могао би постићи процесом брендирања.

- Визија нашег кластера јесте да ради на брендирању различитих производњи које имају перспективу на овом подручју, а кромпир је свакако једна од тих врста. Наш циљ јесте да брендирамо лијевчански кромпир у наредном периоду али то морамо да урадимо на прилично опрезан и сигуран начин - рекао је Бојан Ђикић, директор Пољопривредног кластера ГЛС.

Овог прољећа на подручју Градишке, Лакташа и Српца кромпиром је засијано око 450 хектара. Да би могли бити рентабилни на тржишту и при ниским цијенама, ратари требају да остваре приносе од 25 тона по хектару.