latinica  ћирилица
08/07/2024 |  09:11 ⇒ 09:51 | Аутор: РТРС

Амбасадор Синиша Берјан изабран за почасног и истакнутог професора престижног кинеског универзитета

Амбасадор БиХ у Кини Синиша Берјан, изабран је за почасног и истакнутог професора престижног кинеског Сјеверозападног образовног универзитета /Northwest Normal University/ из кинеске провинције Гансу.
Берјан у Кини - Фото: РТРС
Берјан у КиниФото: РТРС

Званична церемонија додјеле ове изузетно респектабилне титуле високог ранга у свјетској академској заједници, уз присуство предсједника кинеског универзитета, проф. Ванг Ђанрена /Wang Zhanren/, и других представника ове високошколске образовне институције, уприличена је 5. јула 2024. године у Ланђоу /Lanzhou/, главном граду кинеске провинције Гансу, који броји скоро пет милиона становника.

Амбасадор Берјан се, током састанка са предсједником и представницима кинеског универзитета, захвалио на овој ласкавој титули, те нагласио да ово признање, добијено као резултат дугогодишњег научноистраживачког рада, није само његово лично, већ је признање и његовим колегама са Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета у Бањој Луци, са којима је објавио већи број научних радова у високо рангираним међународним часописима.

Амбасадор је изразио задовољство и недавним потписивањем споразума о сарадњи овог кинеског универзитета са два јавна универзитета из Српске који су реализовани посредством Амбасаде БиХ у Кини, и навео да је ово признање још један у низу корака на повезивању, јачању и продубљивању сарадње кинеских универзитета са високошколским установама Републике Српске. Током разговора, амбасадор Берјан је посебно апострофирао значајну улогу и снажну подршку Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске на челу са министром Жељком Будимиром на промовисању и подстицању сарадње са кинеским научноистраживачким и образовним институцијама.

Овом приликом је договорена и посјета представника кинеског универзитета Републици Српској и БиХ у септембру текуће године.

Сјеверозападни образовни универзитет, основан давне 1902. године, налази се на листи прве класе универзитета у Кини. Ова изузетно респектабилна установа у свом саставу има 27 факултета различитих области и око 40.000 студената. Кроз партнерство са универзитетима широм свијета основали су неколико Конфучијевих института који промовишу међународну сарадњу и културну размјену. Овај универзитет, према свјетској листи најбољих универзитета "Times Higher Educationспада" у 800 најбољих у свијету.

Током посјете провинцији Гансу, амбасадор се у одвојеном сусрету састао и са г-дином Лијем Сивеијем /Лие Сиwеи/, вице-гувернером Гансу провинције која броји 26 милиона становника са којим се разговарао о даљим могућностима сарадње у области економије, образовања, науке и технологије, културе, туризма, и сарадње између локалних заједница. Узајамне посјете, потписивање конкретних споразума и почетак имплементације договорених активности се очекује до краја текуће године.

Амбасадор Берјан је учествовао и у раду 30. Међународног кинеског Сајма инвестиција и трговине, а посјетио је и Пољопривредни Гансу универзитет.