latinica  ћирилица
07/07/2024 |  19:39 | Аутор: СРНА

НАТО савезници забринути због Бајденове старости

Дипломате и свјетски лидери, који се припремају за самит НАТО који се током седмице одржава у Вашингтону, изразили су забринутост због година америчког предсједника Џозефа Бајдена, његовог здравственог стања и способности да побједи на предстојећим предсједничким изборима, пише портал "Политико".
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Портал наводи да ови званичници већински подржавају Бајденов реизбор и страхују да би повратак бившег предсједника Доналда Трампа у Бијелу кућу нашкодио НАТО-у и ратним напорима у Украјини.

Након недавног Бајденовог лошег наступа у дебати са Трампом, страхују да је амерички предсједник превише слаб да побједи на изборима и да предводи суперсилу.

"Политико" је разговарао са неколико особа које се доводе у везу са НАТО-ом или предстојећим самитом, а бројни савезници изразили су резервисаност према Бајдену и прије дебате.

Један од званичника из европске чланице НАТО рекао је "да не треба бити превелики геније да би видио да је амерички предсједник стар".

- Нисмо сигурни да ће, чак и ако побједи, живјети још четири године - рекао је званичник.

Други званичник ЕУ је истакао да је "било превише болно за посматрати Бајдена чији други мандат сви прижељкују како би избјегли поновне проблеме са Трампом, али да то нимало није сигурно".