latinica  ћирилица
07/07/2024 |  18:03 ⇒ 19:08 | Аутор: СРНА

Вулин: Нису проблем кадети већ што Срби подсјећају да су усташе починиле геноцид

Потпредсједник Владе Србије и сенатор Републике Српске Александар Вулин истакао је да нису проблем кадети Војне академије у Београду који су присуствовали обиљежавању 82 године од Битке на Козари, већ да је проблем што Срби подсјећају да су хрватске усташе починиле геноцид.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Вулин је у саопштењу навео да припадници војне и полицијске академије у оквиру својих редовних школских активности учествују у обиљежавању важних датума из српске историје.

Он је указао да у својим униформама они одају пошту славним прецима на споменицима у Куманову, Брегалници и Кајмакчалану /Сјеверна Македонија/, сјенама прадједова сахрањених на острву Видо и Зејтинлику /Грчка/, од нациста побијеним логорашима у Маутхаузену /Аустрија/.

Према његовим ријечима, кадети одају почаст и стријељаним српским таоцима и заробљеницима у логору Арад и јунацима битке у Добруџи /Румунија/, хиљадама побијених српских заробљеника на гробљу у Јиндриховици, "сени Србина који није мањи од Обилића, Гаврилу Принципу у затвору у Терезину /Чешка/".

- А, од како су Србија и Република Српска 2015. године почели да заједно обележавају датуме из заједничке прошлости, кадети то чине и на Мраковици и Доњој Градини  подсјетио је Вулин.

Он је навео да униформе кадета војске и полиције никада нису никоме сметале, "обично су изазивале симпатије, а Србима су деца у униформама била и јесу на понос".

Одговарајући политичарима, укључујући и Жељка Комшића који су изнијели низ лажи и увреда на рачун Срба зато што су питомци Војне академије у Београду одали пошту побијеном српском народу на Мраковици, Вулин је истакао да су униформе кадета сметале Хрватској када су кадети пошли у Јасеновац и сада Комшићу.

- Нису проблем кадети, проблем је што Срби подсећају да су хрватске усташе починиле геноцид за који ни хрватска држава, ни хрватски народ никада нису затражили опроштај. Једино не разумем какве везе бошњачки члан Председништва БиХ Жељко Комшић има са Хрватима. За усташе ми је јасно - поручио је Вулин.

У саопштењу се подсјећа да је Вулин био министар рада у чије вријеме је Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова донио одлуку да Србија и Српска заједно обиљежавају историјске годишњице.

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је данас да мора одмах да се утврди ко је дозволио да Војска Србије уђе на територију БиХ, након што су кадети војне и полицијске академије у Београду учествовали у дефилеу у Приједору поводом обиљежавања 82 године од Битке на Козари.