latinica  ћирилица
07/07/2024 |  17:26 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

МУП Српске наставља са залагањем за безбједност Републике и њених грађана (ФОТО/ВИДЕО)

Безбједносна ситуација у Републици Српској је стабилна, што је резултат добре сарадње руководства Српске, Владе и осталих институција, закључено је на састанку предсједника Српске Милорада Додика, премијера Радована Вишковића и руководства МУП-а.
Полиција Републике Српске (фото: predsjednikrs.rs/ Dona Katušić) -
Полиција Републике Српске (фото: predsjednikrs.rs/ Dona Katušić)

Након састанка званични су присуствовали показној вјежби "Одговор на терористички напад на штићени објекат" коју су извели припадници Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије МУП-а Српске.

- Ово је доказ да су грађани у Републици Српској безбједни, али и да смо спремни чувати сигурност Српске и њених грађана. Уложили смо добар новац и то ћемо наставити да радимо. Осмислили смо план за изградњу станова у градовима и општинама гдје је то потребно и да помогнемо људима да ријеше своје стамбено питање и да се ангажују у служби за очување и одбрану Српске - рекао је Додик.

Додик је додао да су МУП Српске и Полиција једино што је остало након разваљивања Војске Републике Српске не само као структура која чува јавни ред и мир него и безбједност сваке ноћи и сваког дана.

- Ми то желимо и нескривено радимо у оквиру надлежности које има Полиција. Ми развијамо способности, наоружавамо се, набављамо опрему и наставићемо то да радимо - напомиње Додик.

Након састанка у Центру за обуку МУП-а Српске у Залужанима предсједник Вишковић је најавио да ће бити настављена улагања у МУП Српске како би били одржани мир и стабилност у Републици Српској, али и БиХ.

- Данас смо се договорили да ће МУП направити план набавки шта је потребно, како би ови људи што боље извршавали своје задатке - додао је Вишковић.

До сада је уложено 180 милиона КМ у опрему, наоружање, тактичка и теренска возила, хеликоптере као и формирање организационих јединица које могу да одговарају модерним изазовима, истакао је ресорни министар Синиша Каран.

- МУП Српске са сигурношћу можемо рећи да је довољно опремљен, оспобљен и са довољним капацитетом да може гарантовати заштиту Уставног поретка Републике Српске и безбједност свих њених грађана, тако је данас и тако ће бити у будуће - додао је Каран.

На састнаку је закључено је да је одличан потез било покретање Средње школе унутрашњих послова како би МУП Српске наставио да обнавља кадар.