latinica  ћирилица
07/07/2024 |  15:02 ⇒ 15:21 | Аутор: СРНА

У Бијељини обиљежена крсна слава Гарде "Пантери" (ФОТО)

Удружење ветерана "Гарде Пантери" обиљежило је данас у Бијељини крсну славу ове специјалне јединице Војске Републике Српске - Ивањдан, а тим поводом приказан је први документарни филм о ратном путу Гарде "Пантери".
Обиљежавање - Фото: РТРС
ОбиљежавањеФото: РТРС

Предсједник Удружења Петар Цвијетиновић рекао је да су 7. јула 1991. године у семберским селима организовани кризни штабови с циљем окупљања патриотских опредијељених људи и њехове припреме за одбрану српског народа на овим просторима.

Он је навео да је легендарни командант Гарде "Пантери" Љубиша Савић Маузер окупио људе и формирао кризне штабове од којих је 2. маја 1992. године и основана Гарда.

ФОТО: РТРС

- Филм говори о улози Гарде у Брчком, на Мајевици, једним дијелом у Смолући, као и о њеном ратном путу до 1993. године, о чему у филму свједочи Маузер - рекао је Цвијетиновић.

Он је подсјетио да је ова специјална јединица Војске Републике Српске имала пресудну улогу у одбрани Брчког, о чему Маузер посебно свједочи у филму.

На обиљежавању славе гостима је подијељена и монографија Гарде "Пантери".

Припадници Гарде и чланови Удржења ветерана су у присуству бројних гостију са кумом славе, Бојаном Савићем, сином покојног Маузера, сломили славски колач, а потом уз славски ручак евоцирали успомене.