latinica  ћирилица
07/07/2024 |  12:54 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Парастос за 89 бораца у Гламочанима код Лакташа (ФОТО)

Парастосом и полагањем вијенаца код спомен-обиљежја борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату у Гламочанима, надомак Лакташа, одата је почаст за 89 бораца из мјесне заједнице Трн. Ријеч је о мјештанима Трна, Гламочана, Јаблана, Буковице и Шушњара.
Парастос код спомен-обиљежја борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату, Гламочани - Фото: РТРС
Парастос код спомен-обиљежја борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату, ГламочаниФото: РТРС

- Имена погинулих бораца уклесана су у ово спомен-обиљежје, који је брана од заборава на њихову жртве, да је сјетимо сваког дана, а не само на овај дан - рекао је предсједник Мјесне борачке организације Трн Живко Дубочанин.

Додаје, наш морални дуг је да сачувамо сјећање на јунаке, које је српски народ увијек славио.

Предсједник Предсједништва МБО Трн Горан Симић најавио је да ће ускоро бити отворена канцеларија ове организације у коју ће борачке категорије моћи да се јаве ако имају неки захтјев за рјешавањем одређених проблема.

Парастос код спомен-обиљежја борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату, Гламочани

Пуковник Миле Савић, који је био ратни командант Првог мјешовитог артиљеријског пука Првог крајишког корпуса рекао је да се морају евоцирати успомене на 89 јунака који су дали живот за слободу и стварање Републике Српске.

- Сваки рат односи жртве, нажалост, а највећу трагедију доживљавају породице које су изгубиле своје најмилије - истиче Савић.

Градоначелник Лакташа Мирослав Бојић истакао је да се у Градској управи труде да рјешавају проблеме борачких категорија.

- Трудимо се да сваки њихов захтјев уважимо и да буде позитивно ријешен - каже Бојић.