latinica  ћирилица
07/07/2024 |  12:05 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Додик: Страдање на Козари треба да обиљежава цијели српски народ (ВИДЕО)

Страдање на Козари треба да обиљежава цијели српски народ рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, на обиљежавању на Мраковици 82. године од битке на Козари
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Ако се не боримо за сјећање и памћење, испашће да су они који су правили злочинци жртве, а ми страдалници да смо џелати. Зато је важно да се у што већем броју окупљамо овдје и да причамо истину, јер она је на нашој страни - нагласио је Додик.

Он је упозорио да сада ти исти причају како треба да живимо заједно.

-Да се одрекнемо своје историје, свог страдања. Тражили су да овдје на Козари да праве меморијални центар за своје жртве. Нисмо дозволили и нећемо никада - поручио је Додик.

Он је подсјетио да и због Козаре јако важно да у Отаџбинском рату није било подјела, већ да су Срби стали под исти барјак слободе.

Додик је нагласио да је простор Козаре испражњен и да су усташе у чијим редовима је било локално становништво и хрватско и муслиманско, побиле Србе.

- Овдје је у току година рата по селима убијено више од 30.000 људи, а више од 70.000 из једног збјега је 1942. године заробљено, одведено у Јасеновац и тамо побијено - рекао је Додик.

Он је навео да нема података о томе колико је још људи 1943, 1944. и 1945. године похапшено и одведено.

- Сама чињеница да су овдје спаљена 142 села говори о томе да је ово мјесто страдања Срба. Овђе нису страдали локални муслимани и Хрвати. Они су били на другој страни те приче и ријетки су они који су припадали партизанском покрету - рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да су злочине над Србима на том простору починиле њихове комшије које су се преко ноћи из комшија претвориле у убице и кољаче.

- И нама се то стално понавља, као што се понављало за вријеме Отоманске империје, Аустроугарске, Првог свјетског и Другог свјетског рата. То нам се поновило и у процесу распада бивше Југославије и увијек смо били на једној страни, они на другој - рекао је Додик.

Непријатељска офанзива на Козару под кодним називом "Западна Босна" почела је 10. јуна 1942. године, што је био увод у један од најстрашнијих злочина почињених над српским народом икада.

Њемачке и усташке јединице са око 35.000 војника затвориле су обруч око слободне територије козарске области, а у опкољеном подручју 3.500 бораца Другог крајишког партизанског одреда бранило је збјег са око 80.000 српских цивила.

Током непријатељске офанзиве на Козари и у Поткозарју спаљено је, уништено и опљачкано 140 села.

Из непријатељског обруча успјело се пробити око 800 бораца и 10.000 цивила, док је заробљено 68.600 српских цивила, међу којима више од 23.000 дјеце који су одведени у логоре Јасеновац и Стару Градишку, гдје су подвргнути мучењу и најсуровијим методама усмрћивања.