latinica  ћирилица
07/07/2024 |  10:32 | Аутор: РТРС

ФЗО Српске Промјена породичног љекара, педијатра и гинеколога од 1. септембра до 31. октобра

Осигураници који желе због било ког разлога да промијене породичног доктора, педијатра или гинеколога од ове године могу то да учине од 1. септембра до 31. октобра, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.
Фонд здравственог осигурања - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурањаФото: РТРС

Из Фонда су напоменули да је ова новина предвиђена новим Правилником о поступку остваривања права на здравствену заштиту у Републици Српској који је почео да се примјењује.

- За разлику од ранијих година када је за промјену тих доктора био предвиђен период у трајању од три мјесеца /октобар-децембар/, од ове године скраћен је период када се могу промијенити љекари, а с циљем ефикаснијег уговорања здравствене заштите са здравственим установама - наведено је у саопштењу.

Захваљујући овим измјенама, Фонд ће већ почетком новембра имати егзактне податке о броју осигураних лица у тимовима породичне медицине, педијатрије и гинекологије што ће убрзати потписивање уговора са здравственим установама за наредну годину, будући да финансијски дио уговора и зависи од броја регистрованих осигураних лица на примарном нивоу.

Из Фонда су напоменули да је и у овом скраћеном периоду, промјена породичног доктора, педијатра или гинеколога омогућена на једноставан начин - без навођења разлога, те да је потребно попунити одговарајуће обрасце код новоизабраног доктора и овјерити их у Фонду, а код новоизабраног доктора осигураници могу да одлазе на прегледе од почетка наредне године.

- И даље остаје могућност да грађани могу и, мимо за то предвиђеног периода, да промијене те љекаре, али тада је процедура мало компликованија и мора се имати оправдани разлог у складу са правилником - наведено је у сопштењу.

Фонд ће јавни позив за кандидате за докторе медицине у тиму породичне медицине убудуће објављивати у јулу или августу, за разлику до ранијих година када се овај позив објављивао у септембру.

- Осим ове новине, нови правилник прописује и рокове важења упутница за болничко лијечење која је издата од службе хитне помоћи или доктора медицине из специјалистичко-консулативне здравствене заштите која важи 24 часа од дана креирања - наведено је у саопштењу.

Правилник је дефинисао да упутница за медицинску рехабилитацију која је издата од породичног доктора или педијатра важи 30 дана од креирања упутнице.

Из Фонда су напоменули да и даље остаје, како је било предвиђено раније правилником, да упутница која је прописана од породичног доктора или педијатра за болничко лијечење важи 30 дана, да упутница за специјалистичко - консултативну здравствену заштиту важи 180 дана, а упутница за дијализни третман у болничкој здравственој установи важи 12 мјесеци.

Услуге хемиотерапије у болничкој здравственој установи осигурано лице остварује на основу једне упутнице изабраног доктора медицине у тиму породичне медицине, без обзира на број и динамику циклуса хемиотерапије.