latinica  ћирилица
07/07/2024 |  09:48 ⇒ 09:49 | Аутор: РТРС

Стевандић: Битка на Козари доказ херојске воље и слободарског гена српског народа

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је Битка на Козари доказ херојске воље и слободарског гена српског народа, који је у историји у борби за истину, правду и слободу поднио огромну жртву.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је поводом обиљежавања 82 године од Битке на Козари истакао да је српски народ, у тежњи за слободом, одлучно и храбро устао против фашизма, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

- Битка на Козари је симбол херојске борбе нашег народа који је одбранио своју слободу, достојанство и право на живот достојан човјека. У тој борби српски народ је поднио огромну жртву, коју никад не смијемо заборавити - истакао је Стевандић.

Он је рекао и да је српски народ системски убијан у Другом свјетском рату, прогоњен и затиран у јасеновачком систему смрти и осталим концентрационим логорима НДХ, те да о размјерама тих злочина у којима је немилосрдно убијано недужно становништво, цивили, стари, жене и дјеца, свједочи и постојање злогласних логора за дјецу.

- Српски народ је на Козари платио велику цијену борбе против фашизма. Села су опљачкана, народ побијен или отјеран у логоре. Стално подсјећање на ту жртву наша је обавеза и завјет како нам се ти злочини никада више не би поновили - поручио је Стевандић.

На Мраковици се данас обиљежавају 82 године од Битке на Козари, симбола страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа у Другом свјетском рату, током које је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 је одведено у логоре, међу којима више од 23.000 дјеце.

Непријатељска офанзива на Козару под кодним називом "Западна Босна" почела је 10. јуна 1942. године, што је био увод у један од најстрашнијих злочина почињених над српским народом.