latinica  ћирилица
07/07/2024 |  09:27 ⇒ 10:49 | Аутор: СРНА

Додик: Завршетак изградње Српско-руског храма у Бањалуци до краја године

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће изградња Српско-руског храма у Бањалуци бити завршена до краја ове године, када ће почети унутрашња декорација храма.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Изградња Српско-руског храма наставља се очекиваном динамиком и биће завршена до краја године, када ће бити освештана звона, а онда ће услиједити унутрашња декорација објекта - рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да ће овај храм постати симбол пријатељства два братска народа - српског и руског.

Додик је рекао да је Српско-руски храм велики пројекат за Републику Српску и представља симбол воље српског народа и братских односа са Русима.

Предсједник Српске је напоменуо да се идеја о изградњи храма појавила крајем Првог свјетског рата и да се 100 година након тога од тога није одустало, што говори о чврстој вези између братских народа.

Темељи храма освештани су 17. септембра 2018. године током посјете Бањалуци министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова.

Српско-руски храм и духовно-културни центар у Бањалуци гради се у част породице Романов.

Као прототип будућег храма изабран је некадашњи Храм Чуда Архангела Михаила, саграђен 1358. године, који се налазио у Кремљу и који је порушен након Октобарске револуције.