latinica  ћирилица
06/07/2024 |  18:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Пахор: Могао бих да "промијеним игру" у дијалогу Београда и Приштине

Бивши предсједник Словеније Борут Пахор рекао је да би могао да "промијени игру" у дијалогу Београда и Приштине уколико би био именован за специјалног изасланика ЕУ умјесто Мирослава Лајчака.
Борут Пахор (фото: EPA-EFE/TOMS KALNINS) -
Борут Пахор (фото: EPA-EFE/TOMS KALNINS)

Пахор је био међу кандидатима да замјени Лајчака на мјесту изасланика ЕУ за дијалог, али је Савјет министара ЕУ одлучио да продужи мандат словачком дипломати до јануара 2025. године.

Бивши словеначки предсједник је рекао да га је још у марту позвао Лајчак, који га је питао да ли би био спреман да размисли о наставку његовог рада ако добије мандат Савјета ЕУ, али да му није јасно шта се десило у Бриселу.

- Већ тада сам био свјестан свих замки које чекају онога ко се прихвати овог задатка, али сам одлучио да то урадим. Знао сам да то неће ићи без подршке кључних актера словеначке политике, коју сам добио. Али онда се нешто промијенило у Бриселу - рекао је Пахор за словеначки "Н1".

Он каже да процес селекције није завршен у мају, како је првобитно речено, али је Савјет ЕУ у јуну одлучио да Лајчаку продужи мандат за пола године, односно до 31. јануара.

Пахор је поручио ЕУ да је спреман да преузме улогу Лајчака и указао на свој рад за "мир и помирење" на Западном Балкану.

- Поручујем Бриселу да сам овдје са својим искуством, достигнућима, знањем и ауторитетом некога ко је прихваћен као поштен посредник на Косову, у Србији и на Западном Балкану. Као неко ко је мирним путем ријешио проблем са Хрватском, нормализовао односе са Србијом када је Словенија признала Косово и као неко ко је основао и водио процес Брдо-Бриони - рекао је Пахор.

Он је истакао да неко са таквим искуством "може да направи разлику и промијени игру".

- Али ако одлуче другачије, ако процјене да је политичар са искуством премијера и предсједника можда превише или да није подобан, јер је политичар и ослањаће се на дипломату, разумјећу и поштовати - рекао је Пахор.