latinica  ћирилица
06/07/2024 |  16:46 ⇒ 16:47 | Аутор: СРНА

Милановић: Дејтонски споразум се не поштује

Предсједник Хрватске Зоран Милановић изјавио је да Хрватска за Хрвате у БиХ тражи једнака права каква су прописана у Дејтонском споразуму, који се не поштује.
Зоран Милановић (фото: архива/EPA-EFE/STRINGER) -
Зоран Милановић (фото: архива/EPA-EFE/STRINGER)

- Хрвати у БиХ су заслужили да се поштују њихова права - рекао је Милановић у Томиславград, гдје је учествовао у обиљежавању 32 године од оснивања бригаде краља Томислава ХВО-а.

Он је изразио очекивање да ће престати прегласавање Хрвата од бројнијих Бошњака у БиХ, као што је то случај са наметањем Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ, преносе хрватски медији.

- Вјерујем да ће врло брзо Хрватска бити у стању да помогне Хрватима да измјенама Изборног закона добију своја права. То је симболична ствар и важна је. Сада је вријеме да се то без страха каже - додао је Милановић.

Милановић је оцијенио као штетно што се из бошњачке јавности у БиХ Хрватска назива агресором, те додао да су Хрватска војска и ХВО "најзаслужнији што је БиХ држава у данашњим границама".

- Није лијепо слушати сваки други дан о неком удруженом злочиначком подухвату или о томе да је хрватска војска била окупаторска - рекао је Милановић.