latinica  ћирилица
06/07/2024 |  13:08 ⇒ 13:18 | Аутор: РТРС

Вучевић: Важно је да се окупљамо, памтимо и заједнички обиљежавамо све наше жртве (ВИДЕО)

Зато је важно да уједињени обиљежавамо све српске жртве. Да се окупљамо и да памтимо, рекао је Милош Вучевић, предсједник Владе Србије, на обиљежавању страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирачу у Братунцу.
Милош Вучевић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милош ВучевићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- То је почетак наше духовне обнове - истакао је Вучевић.

Премијер Србије нагласио је да није згорег поновити истину, јер је важно да се чује и да се не заборави и да се тако разумије обими страдања нашег народа на овим просторима.

- Ту се радило о континуираној, генициној политици према Србима. Жељели су да нас казне зато што смо се населили на обје обале Дрине, јер по њима је Дрина граница источне и западне хемисфере, и ми немамо шта да тражимо са ове стране Дрине. Зато су нас клали, убијали, расељавали и у Првом, и у Другом, и у посљедњем рату.  Нису успјели да сломе слободарску снагу српског народа - нагласио је Вучевић.

Он је упитао коме је могао бити крив Владимир Гајић стар само четири године.

- Многи цивили су на најстрашнији начин масакрирани. Братунац, Кравице, Скелани, Шековићи, Сребреница, готово сва подрињска села, гледали су најстрашније злочине Насера Орића и његових крвника - истакао је Вучевић.

Обиљежавање сјећања почело је литургијом у Цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу, коју је служио патријарх српски Порфирије и митрополит дабробосански Хризостом.

У Братунцу је служен помен за 3.267 српских жртава средњег Подриња и Бирча, погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату, а поводом 32. године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69, а заробљено 22 војника и цивила.