latinica  ћирилица
06/07/2024 |  12:50 ⇒ 13:17 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије: За бол српских мајки нису потребне потврде нити гласања (ВИДЕО)

За разлику од других, за бол српских мајки није потребна никаква потврда нити гласање, рекао је Патријарх Порфирије на обиљежавању страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирачу.
Патријарх српски Порфирије - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Патријарх српски ПорфиријеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Овдје је народ мученички пострадо прије 32 године. Исто тако настрадали су у Аустроугарској окупацији, потом у НДХ. Голгота до голготе - истакао је Порфирије.

Патријар српски је додао:

- Знајте добро, наши невино пострадали родитељи, дјеца, браће и сестре, наш народ, то су мученици. Ми хоћемо да се боримо молитвом, христовим спасењем, знањем и образовањем. То треба да буду наша највећа оружја, а превасходни циљ јесте мир - поручио је патријарх Порфирије.

Он је додао да нико не умањује жртве других народа.

- Напротив, свака жртва је жртва, било да је српска, хрватска или бошњачка. Међутим, болу мајке у Братунцу, Сребреници, Залазја, Крњича....или било гдје у Подрињу не треба никаква писана документација. То њихов бол и сузе најбоље знају, јер голгота братуначка и више него је стварна. Зато нам нису потребна ничија гласања за ту потврду. Нити једном жртвом се не смије манипулисати - истакао је патријарх Порфирије.

Обиљежавање сјећања почело је литургијом у Цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу, коју је служио патријарх српски Порфирије и митрополит дабробосански Хризостом.

У Братунцу је служен помен за 3.267 српских жртава средњег Подриња и Бирча, погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату, а поводом 32. године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69, а заробљено 22 војника и цивила.