latinica  ћирилица
06/07/2024 |  12:03 ⇒ 14:00 | Аутор: РТРС

Братунац: Обиљежено страдања Срба Средњег Подриња и регије Бирач - 32. године злочин без казне (ФОТО/ВИДЕО)

У Братунцу је служен помен за 3.267 српских жртава средњег Подриња и Бирча, погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату, а поводом 32. године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69, а заробљено 22 војника и цивила.
Полагање вијенаца у Братунцу (ФОТО: predsjednikrs.rs/DonaKatušić) -
Полагање вијенаца у Братунцу (ФОТО: predsjednikrs.rs/DonaKatušić)

Обиљежавању догађаја под називом "32. године - злочин без казне", присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић и предсједник Владе Србије Милош Вучевић.

За нас Србе мир је једина опција, али то не значи да се нећемо бранити, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на обиљежавању страдања Срба Средњег Подриња и регије Бирач.

Зато је важно да уједињени обиљежавамо све српске жртве. Да се окупљамо и да памтимо, рекао је Милош Вучевић, предсједник Владе Србије, на обиљежавању страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирачу у Братунцу.

- То је почетак наше духовне обнове - истакао је Вучевић.

Полагање вијенаца (Фото: predsjednikrs.rs/DonaKatušić)

Премијер Србије нагласио је да није згорег поновити истину, јер је важно да се чује и да се не заборави и да се тако разумије обими страдања нашег народа на овим просторима.

Српски народ је слободарски народ који никада неће одустати од тражења правде, од онога ко смо и шта смо, рекао предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић, након служеног помена за 3.267 српских жртава средњег Подриња и Бирча.

За разлику од других, за бол српских мајки није потребна никаква потврда нити гласање, рекао је Патријарх Порфирије на обиљежавању страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирачу.

- Овдје је народ мученички пострадо прије 32 године. Исто тако настрадали су у Аустроугарској окупацији, потом у НДХ. Голгота до голготе - истакао је Порфирије.

Братунац

Обиљежавање сјећања почело је литургијом у Цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу, коју је служио патријарх српски Порфирије и митрополит дабробосански Хризостом.

Вијенце и цвијеће положили су званичници Српске и Србије, породице са два и више погинулих чланова, амбасадор Русије у БиХ, Борачка организација Републике Српске, Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, Савез ратних војних инвалида, ОСТА Војске Републике Српске, УДАС, Удружење њена рата Српске, Савез логораша Српске, српски представници у заједничким институцијама, као и многи други.

Братунац (ФОТО: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Велики број грађана Србије допутовао је данас организовано у Братунац, гдје присуствовао обиљежавању 32 године од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу.