latinica  ћирилица
06/07/2024 |  11:39 ⇒ 13:34 | Аутор: РТРС

Патријарх српски Порфирије предводио литију у Братунцу (ФОТО/ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије предводио је литију која се кретала од цркве Успења Пресвете Богородице до гробља у Братунцу, гдје је служен парастос за 3.267 убијених Срба са подручја средњег Подриња и Бирча.
Литија (фото: predsjednikrs.rs / Dona Katušić) - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Литија (фото: predsjednikrs.rs / Dona Katušić)Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

У литији су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијери Српске и Србије Радован Вишковић и Милош Вучевић, министри у владама Републике Српске и Србије.

Учесници литије су и представници Српске у заједнчким органима, припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, начелници општина регије Бирач, велики број архијереја, свештенства и вјерника.

Претходно је патријарх служио Свету архијерејску литургију у храму Успења Пресвете Богородице уз саслужење Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома и више архијереја Српске православне цркве.

Помен ће на братуначком гробљу бити служен свим српским жртвама поводом 31 године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Након парастоса званичници ће положити цвијеће и вијенце код Централног спомен-крста на братуначком гробљу.