latinica  ћирилица
06/07/2024 |  10:41 ⇒ 10:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Улажемо велика средства у развој Ниша, хвала ЕУ на помоћи (ВИДЕО)

Предсједник Александар Вучић изјавио је данас на почетку изградње желјезничке обилазнице око Ниша да држава улаже велка средства у развој тог града и захвалио ЕУ на новчаној помоћи за тај пројекат која чине 21 одсто.
Реконструкција пруге Ниш - Димитровград (фото: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ) -
Реконструкција пруге Ниш - Димитровград (фото: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ)

Он је рекао да ће развој железничког саобраћаја да подигне Ниш, али и цијелу Србију. Вучић је замолио шефа Делегације ЕУ Емануелеа Жиофреа, који је присуствовао почетку радова, да се убрзају процедуре у вези са финансирањем градње брзе пруге од Београда до Ниша.

- Молим вас да ако можете да убрзате и да што пре завршимо тендер - рекао је Вучић.

Он је истакао да када будемо имали брзу пругу од Београда до Ниша да ће се много брже путовати према Грчкој и Турској. Путоваће се жељезницом од Београда до Ниша сат и 40 минута, а од Будимпеште до Ниша само четири и по сата.

Вучић је додао да је сада када је долазио до Ниша видио да је баш велика гужва на аутопута и да је има пуно возила у транзиту.
Објашњавајући Жиофреу историјат пруге Београд-Ниш Вучић је рекао да је Србија након Берлинског конгреса 1878. године преузела обавезу да изгради пругу, али да је изградња доживела велики отпор у Србији, јер је тај пројекат доживљаван као антиправославан.

- Краљ Милан је био и убједљив и одлучан да је изгради и успио је да то уради за три године. Радови су почели јула 1881. године и завршени су 1884 - рекао је Вучић.