latinica  ћирилица
06/07/2024 |  09:23 ⇒ 10:52 | Аутор: РТРС

Патријарх српски Порфирије служиo литургију у Братунцу (ФОТО)

Његова светост патријарх српски Порфирије стигао је у Братунац, гдје je служиo литургију и помен за 3.267 Срба убијених у средњем Подрињу и Бирчу поводом обиљежавања 32 године од српског страдања на овом подручју.
Патријарх Порфирије - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Патријарх ПорфиријеФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Патријарха Порфирија су пред Црквом Успења Пресвете Богодорице дочекали Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијери Српске и Србије Радован Вишковић и Милош Вучевић и вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић.

Присутни су и министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић, замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић, руски асмбасадор у БиХ Игор Калабухов и представници Амбасаде Србије у БиХ, као и велики број вјерника.

Фото: predsjednikrs.rs/BorislavZdrinja

Литургији присуствују и начелници општина регије Бирач, представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, велики број грађана Подриња, али и из Србије, који су организовано допутовали у Братунац.

Патријарху Порфирију саслужују Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом и више архијереја Српске православне цркве.

Након Свете архијерејске литургије кренуће литија од храма Успења Пресвете Богородице до гробља у Братунцу, гдје ће у 12.00 часова код централног спомен-крста патријарх служити парастос за 3.267 убијених Срба из средњег Подриња и Бирча.

У Братунцу ће данас бити служен помен за 3.267 српских жртава средњег Подриња и Бирча, погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату, а поводом 32. године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69, а заробљено 22 војника и цивила.

Пренос можете гледати и на РТРС, Јутјуб каналу и нашем порталу гледајте од 12.00 часова.

Назив овогодишњег програма је "32 године, злочин без казне".