latinica  ћирилица
06/07/2024 |  08:50 ⇒ 09:34 | Аутор: СРНА

Велики број грађана Србије на помену српским жртвама из Подриња

Велики број грађана Србије допутовао је данас организовано у Братунац, гдје ће присуствовати обиљежавању 32 године од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу.
Обиљежавање 32 године од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу, Братунац - Фото: СРНА
Обиљежавање 32 године од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу, БратунацФото: СРНА

Код моста Братољуб, који спаја Републику Српску и Србију преко ријеке Дрине код Братунца, налази се око 50 аутобуса из Србије, јавља извјештач Срне.

У Братунцу ће данас бити обиљежене 32 године од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу, а парастос за 3.267 српских жртава служиће Његова светост патријарх српски Порфирије.

Програм обиљежавања почеће дочеком патријарха Порфирија у порти Храма Успења Пресвете Богородице, гдје ће у 9.00 часова бити служена Света архијерејска литургија.

У 11.30 часова кренуће литија од храма Успења Пресвете Богородице до гробља у Братунцу, гдје ће у 12.00 часова бити служен парастос страдалима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Након тога ће званичници положити цвијеће и вијенце код Централног спомен-крста на братуначком гробљу, а потом ће се обратити присутнима.

Осим црквених великодостојника, обиљежавању ће, између осталих, присуствовати предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, премијер Србије Милош Вучевић.

Обиљежавању ће присуствовати и министри у владама Српске и Србије, српски представници у заједничким органима на нивоу БиХ, представници општина и градова из Српске и Србије, бројне делегације организација проистеклих из минулог рата, те велики број грађана.

Назив овогодишњег програма обиљежавања сјећања на страдале Србе у средњем Подрињу и Бирчу је "32 године - злочин без казне".

Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња и Бирча у Одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се поводом 32 године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио, а десеторо се још воде као нестали.