latinica  ћирилица
06/07/2024 |  08:28 ⇒ 08:29 | Аутор: СРНА

Годишњица од сахране чувара "Зејтинлика"

Дугогодишњи чувар "Зејтинлика" Ђорђе Михаиловић сахрањен је на данашњи дан прије годину дана на овом српском војном гробљу у Солуну, гдје је на вјечни починак испраћен уз српске гардисте и звуке химне "Боже правде".
Солун - сахрана - Фото: СРНА
Солун - сахранаФото: СРНА

Ђорђе Михаиловић сахрањен је у гробници поред свог оца Ђуре и дједа Саве, што је била његова жеља, а у раку је спуштен по један грумен земље из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Дјед Ђорђе који је о "Зејтинлику" бринуо више од шест деценија, сахарањен је на овом гробљу у присуству родбине, бројних поштовалаца и званичника, међу којим су предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић.

Ковчег са тијелом дједа Ђорђа из капале "Зејтинлику" гдје је служен дио опијела до гробног мјеста носили су српски гардисти. Испред ковчега гардисти Војске Србије нослили су и чика Ђорђова одликовања, међу којим и Орден српске заставе другог степена.

Током сахране у част легендарног чувара "Зејтинлика" одјекнули су и плотуни Гарде Војске Србије, а интонирана је и српска химна "Боже правде".

Сахрани су присуствовале бројне делегације из Грчке, Србије, Српске, али и поштоваоци из многих земаља. Осим супруге Фотини, коју је покојни Ђорђе звао Светлана, уз одар су били његова кћерка, зет и унуке који су дошли да га посљедњи пут цјеливају.

У име Републике Српске од легендарног чувара "Зејтинлика" опростио се предсједник Додик који је положио вијенац, а у име Србије то је учинио министар Селаковић.

Дједа Ђорђе преминуо је 2. јула прошле године у 96. години у Солуну.

Највећа жеља Ђорђу је била да добије српско држављанствао, што је и учињено 2020. године.

Ђорђе Михаиловић чувао је сјећање на страдање српских војника на Солунском фронту.
Он је био више од чувара - често домаћи кустос, сјајан говорник о слави српских јунака. Знао је причу о скоро сваком страдалом јунаку сахрањеном на "Зејтинлику", гробљу на којем почива 7.441 ратник и које је један од најзначајнијих симбола српског националног бића.

Ђорђе Михаиловић је рођен у Солуну 1. маја 1928. године. Био је трећа генерација Михаиловића, чувара српске историје и сјена српских војника погинулих током пробоја Солунског фронта.

Одликован је Орденом српске заставе другог степена.Некадашњи министар спољних послова Србије Никола Селаковић и директор Управе за сарадњу са дијаспором Арно Гујон уручили су му 2021. у име државе признање "Мајка Србија". Он је 2020. године добио и српски пасош, што му је, како је истицао, била животна жеља.

О дједа Ђорђу је написана и књига "Чувар светих хумки", а у Републици Српској снимљен је филм "Чувар части и поноса - Ђорђе Михаиловић".

Прије 11 година о њему је снимљен и документарни филм "Посљедњи чувар".