latinica  ћирилица
05/07/2024 |  16:07 ⇒ 19:41 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Русија је за окончање сукоба, али Кијев то не жели; Орбан: Европи је потребан мир (ФОТО)

Предсједник Русије Владимир Путин и мађарски премијер Виктор Орбан обратили су се медијима након састанка у Кремљу.
Састанак Орбан и Путин  (Фото:EPA-EFE/VIVIEN CHER BENKO/HUNGARIAN PM'S PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES) -
Састанак Орбан и Путин (Фото:EPA-EFE/VIVIEN CHER BENKO/HUNGARIAN PM'S PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

- Само што сам завршио веома конкретне преговоре са мађарским премијером. Важно је што смо имали веома корисни разговор о свим међународним и регионалним питањима, укључујући и ситуацију у Украјини - рекао је Путин.

Рекао је да су детаљно разговарали о Украјини и о могућностима рјешавања тог сукоба.

- Орбан ми је рекао о недавним сусретима у Кијеву и изнио читав низ приједлога, као и позив да се уведе прекид ватре са циљем да се започну преговори са Русијом. Што се тиче Русије, ми смо одувијек заузимали став да смо за дипломатско рјешење сукоба, али са противничке стране стално чујемо да не желе да се конфликт ријеши на тај начин, док спонзори тог сукоба настоје да искористе украјински народ као жртву за борбу против Русије. Како смо чули од премијера Орбана, Кијев још увијек није спреман да прекине борбена дејства, а поред тога, што се и прекидом борбених дејстава губи смисао да се у земљи одржи ратно стање - рекао је Путин.

Ако се укине ратно стање, то значи да треба организовати изборе који се нису догодили када им је било вријеме. Шанса да побједе на њима актуелни лидери који су изгубили рејтинге су скоро нула, додао је он

Путин је додао и да се Русија залаже за потпуно и дефинитивно окончање борбених дејстава, а да је услове већ изложила.

Орбан и Путин (Фото:EPA-EFE/VIVIEN CHER BENKO/HUNGARIAN PM'S PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

- Услови су изложени у мом обраћању Министарству спољних послова Русије. Ријеч је о потпуном повлачењу украјинске војске из ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области. А, постоје и други услови - навео је Путин.

Руски предсједник је оцијенио и да Русија и Мађарска настављају сарадњу по многим питањима, прије свега по енергетским, на пргматичном и праведном нивоу, а наставља се и заједнички пројекат проширдња нуклеарне електране Пакш што ће повећати њену ефикасност скоро дупло.

Орбан: Борба за мир је наш главни задатак

Борба за мир је наш главни задатак као предсједавајућег ЕУ, поручио је Орбан на заједничкој конференцији за новинаре са руским лидером у Москви.

Европи је потребан мир, нагласио је мађарски премијер и додао да је потребно најкраћи могући пут како би се тај мир постигао.

- Хтио сам да чујем три главна мишљења руског предсједника, шта он мисли о мировним иницијативама, шта мисли о прекиду ватре и мировним преговорима, као којим редослиједом би то требало да се догоди, као и његово виђење Европе након рата - рекао је Орбан.

Преговоре са руским лидером назвао је отвореним и искреним.

Мађарски премијер је оцијенио да су ставови руских и кијевских власти веома различити и да је потребно много учинити у циљу постизања мира.

Како је рекао, након посјете Кијеву и Москви наставиће да улаже напоре усмјерене на регулисање украјинске кризе.

Како је претходно рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, Орбан је допутовао у радну посјету Москви на иницијативу мађарске стране, а састанак са Путином у Кремљу трајао је скоро три сата.

Мађарски премијер је истакао да је његова посјета дио "мировне мисије".