latinica  ћирилица
05/07/2024 |  21:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан одговорио Борељу: Бирократске бесмислице Брисела нису донијеле мир у Украјини

Премијер Мађарске Виктор Орбан поручио је вечерас да "управо бриселске бирократске бесмислице нису донијеле никакав резултат у успостављању мира у руско-украјинском сукобу".
Виктор Орбан  (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Уколико желимо да окончамо сукоб, потребан нам је политички приступ, умјесто бирократског - навео је Орбан на друштвеној мрежи Икс, коментаришући објаву шефа дипломатије Европске уније Жозепа Бореља.

Борељ је претходно, на друштвеној мрежи Икс написао да посјета Орбана Москви потпада искључиво под билатералне односе између Мађарске и Русије.

- Позиције Европског савјета по питању руског рата против Украјине искључују званичне контакте између ЕУ и Владимира Путина. Премијер Орбан, стога, не представља ЕУ - истакао је Борељ.

Раније данас Орбан је у Москви, након разговора са руским предсједником Владимиром Путином рекао да Мађарска своје шестомјесечно предсједавање Европском унијом види као мировну мисију.

Он је обећао је да ће наставити да ради са Русијом и Украјином на постизању мира, рекавши у Москви послије посјете Кијеву, да су ставови страна о договору међусобно удаљени.