latinica  ћирилица
05/07/2024 |  15:40 ⇒ 15:42 | Аутор: Агенције

Саркози: Орбан је учинио праву ствар посјетом Москви

Бивши француски предсједник Никола Саркози изјавио је да је премијер Мађарске Виктор Орбан "учинио праву ствар" тиме што је посјетио Русију, зато што покушава да обнови дипломатску комуникацију у настојању да се оконча сукоб у Украјини.
Николас Саркози (Фото:  EPA-EFE/Yves Herman / POOL MAXPPP OUT) -
Николас Саркози (Фото: EPA-EFE/Yves Herman / POOL MAXPPP OUT)

- Први корак на путу ка миру је обнављање комуникационих канала - рекао је Саркози у интервјуу за недјељник Мандинер, преноси Ројтерс.

Орбан је у петак стигао у Москву гдје је, непoсредно по слијетању, изјавио да овом посјетом наставља мировну мисију, након што је недавно посјетио Кијев и разговарао са украјинским предсјендиком Володимиром Зеленским.

Мађарска је чланица НАТО-а, а генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг је рекао да је НАТО био обавијештен о Орбановом одласку у Москву, додајући да Орбан путује у својству премијера Мађарске и да у Москви не представља овај војни савез.

Високи европски званичници су истакли да Орбан није добио никакав мандат од Савјета ЕУ да посјети Москву и да се његов боравак у руској престоници одвија искључиво у оквиру билатералних односа Мађарске и Русије.

Извор: rt.rs