latinica  ћирилица
05/07/2024 |  15:21 ⇒ 19:41 | Аутор: Агенције

Ердоган: Западне земље провоцирају трећи свјетски рат - док Путин говори о миру

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган сматра да неке западне земље својим приступима регионалним сукобима провоцирају трећи свјетски рат.
Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган (Фото: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган (Фото: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

- Нажалост, на Западу постоје земље, кругови који провоцирају то питање. Њихови приступи воде трећем свјетском рату. Као што је познато, трговцима оружја је потребно тржиште. А тржиште трговаца оружјем је – Запад - рекао је Ердоган новинарима по повратку из Казахстана гдје је присуствовао самиту ШОС.

Како је додао, Анкара се нада да ће се сукоб у Украјини ускоро ријешити, те да се неће дозволити да прерасте у глобални.

- Предсједник Русије Владимир Путин недавно је рекао да је присталица мира. Питао сам га у Астани "када ћемо осигурати мир". Он је одговорио да "тај процес нема рок, а у њему је важно учешће посредника као што сте ви" (Турска). Надамо се да ће се тај рат између Русије и Украјине коначно завршити. Пратимо ситуацију - рекао је Ердоган, преноси телевизија ТРТ Хабер.

По његовим ријечима, сукоб у Украјини није од користи ни Москви ни Кијеву.

- Желим да вјерујем да ће се тензије смањити и да ће бити створена основа, темељ за мир. Спремни смо да дамо наш допринос у стварању и заштити тих темеља, као што смо радили и до сада - истакао је турски предсједник.

Житни коридор у новом формату

Такође је казао да је на састанку са Путином у Астани разговарао и о идеји новог житног коридора преко Турске, којим би се жито испоручивало сиромашним афричким земљама.

- Знате, направили смо веома добар почетак, посебно када је ријеч о црноморском житном коридору. Као што знате, тим коридором смо превезли 30 милиона тона жита. Питао сам их (руску страну) шта мисле о идеји ​​да покренемо нови процес, одустајањем од испорука жита Западу, на чему они инсистирају, и формирањем коридора преко Турске до Африке и других региона којима је потребна прехрамбена безбједност. Путин је одговорио "Подржавам циљ истанбулске житне иницијативе у том смислу. То је корисно развијати" -  рекао је Ердоган.

Турски лидер је поручио да Анкара намјерава да развија односе са Русијом и Кином у оквиру ШОС.

Подсјећамо, турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган састао се са руским колегом Владимиром Путином у Астани на маргинама самита ШОС.

Током састанка разговарано је о економској сарадњи, посебно у енергетском сектору.

Путин је обећао Ердогану да ће обавезно посјетити Турску.