latinica  ћирилица
05/07/2024 |  13:47 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

Вучић: Односи са Русима добри, не окрећемо леђа пријатељима

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да су односи са Русијом добри и коректни и да је важно да Србија чува своју независност и неутралност и да не окреће леђа својим пријатељима.
Александар Вучић (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs) -
Александар Вучић (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs)

Вучић је поновио да се никада у претходних 12 година није догодило да је желио да разговара са руским предсједником Владимиром Путином, а да тај разговор није добио.

- Имамо међусобно поштовање. Никада се није догодило супротно - рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду.

На константацију новинара да предсједник Републике Српске Милорад Додик иде чешће у Русију него он, Вучић је рекао да је имао позив за форуме у Санктпетербургу и Казању, али да је сматрао да није вријеме ни тренутак, чувајући тешко стечену позицију Србије која није увела санкције Русији.

- Са Русијом имамо важне консултације по свим питањима. Захвалан сам Русији за подршку у УН, али мислим да су и они захвални што Србија није увела санкције Русији -  истакао је Вучић и додао да Србија чува своја традиционална пријатељства и европски пут.

Вучић је рекао да је са руском делегацијом, која је недавно била у посјети Србији, разговарано о питању продаје муниције, а не оружја, те додао да Србија нигдје ван Еворпе не извози своје оружје, иако има много интереса за "Норе", тенкове и остало.

- Руси су покренули многе друге теме од жељезнице, Ђердапа - додао је Вучић.

Вучић је рекао да је предсједник независне земље и да веома успјешно води брод који се зове Србија, да земља најбрже напредује у цијелој Европи у миру и без икаквих санкција од било кога, чувајући своје пријатељство са Русијом и унапређујући га са Кином.

Он је истакао да је најважније да укаже на позицију Србије упркос хибридном рату чији је циљ да увуче Србију у регионалне сукобе.

Поводом изјава премијера самопроглашпеног Косова Аљбина Куртија да се Србија наоружава и тијесно сарађује са Русијом, Вучић је рекао да се Србија наоружава много више него што би Курти волио, као што и Приштину наоружавају Турци, Нијемци и Американци.

- Његови снови су ратовање, а моји успешна економски напредна Србија која ће да буде најразвијенија у овом дијелу Еворпе - рекао је Вучић.

Он је додао да ће Србија да развија своју војну индустрију и да буде одвраћајући фактор за такве агресивне типове као што је Курти и да нико неће моћи да јој забрани да развија своју индустрију и војску.