latinica  ћирилица
05/07/2024 |  13:41 ⇒ 15:56 | Аутор: РТРС

Селаку додијељен српски средњевјековни мач

У Дому Народне скупштине Републике Србије одржана је свечана церемонија поводом завршетка школовања 13. класе Високих студија безбедности и одбране, Школе националне одбране Србије "Војвода Радомир Путник", чији је полазник био и предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак.
Горан Селак - Фото: Уступљена фотографија
Горан СелакФото: Уступљена фотографија

Министар одбране Србије Братислав Гашић уручио је реплике српских средњевјековних мачева полазницима 13. класе ВСБО и честитао свим полазницима успјешан завршетак школовања.

Селак је истакао да је су се прилике у свијету измијениле у последњим годинама, што се одражава и на српски народ.

- Образовањем и усавршавањем, који су наше најмоћније оружје, моћи ћемо се заштитити од неприлика у којима се читав свијет тренутно налази. Као народ који је кроз историју доказао да стоји на страни мира и слободе, морамо се стратешки припремити, нарочито у области безбједности како би мир сачували - рекао је Селак.

Разумијевање геополитичких и безбједносних изазова, наводи Селак, кључно је за очување спољне и унутрашње безбједности.

- На нама је да примиjенимо вриједно знање које смо стекли као полазници ВСБО. На нама је да служимо српском народу и бранимо његове интересе. На нама је да сачувамо оно што су нам наши славни преци оставили у аманет - слободу - рекао је Селак.

- Изузетна је част данас бити у Народној скупштини. Захвалност Србији на прилици да се усавршавам да би служио мојој Републици Српској - додао је на крају Селак.

Церемонији у Народној скупштини присуствовао је и предсједник Владе Србије Милош Вучевић, директор БИА Владимир Орлић, те бројни министри у Влади Србије.