latinica  ћирилица
03/07/2024 |  09:26 ⇒ 10:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин допутовао у Казахстан

Руски предсједник Владимир Путин стигао је данас у Астану, главни град Казахстана, на регионални самит Шангајске организације за сарадњу (СЦО), саопштио је Кремљ.
Путин у Астани (фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV) -
Путин у Астани (фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV)

Путин ће учествовати на 24. састанку савјета шефова држава СЦО, који се одржава 3. и 4. јула у Астани.

На маргини регионалог самита он ће разговарати са учесницима самита.

Руски предсједник ће се "вјероватно састати" са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, рекао је шеф турске дипломатије Хакан Фидан.

Двојица лидера су се посљедњи пут су се срели у септембру 2023. у Сочију, у Русији.

Турски шеф дипломатије био је почетком јуна у Русији гдје је учествовао на састанку чланица Брикса и када га је примио Путин, као и његов руски колега Сергеј Лавров.

Анкара која од почетка рата у Украјини настоји да одржи добре односе и са Кијевом и са Москвом, више пута је понудила добре услуге за постизање рјешења сукоба између двије земље преговорима.

Стални чланови Шангајске организације за сарадњу су Кахахстсан, Индија, Кина, Киргизија, Пакистан, Русија, Таџикистан, Узбекистан, а од прије годину дана и Иран. Они заједно представљају половину становника свијета.

Ове године требало би да се придружи Бјелорусија, што је била одлука најављена током самита 2023, који је виртуелно организовала Индија.

Послије самита у Астани, Кина ће постати ротирајући предсједавајући организације за период 2024-2025.