latinica  ћирилица
02/07/2024 |  17:59 | Аутор: sputniknews.com

Лавров-Сијарто: Кијев мора да поштује права националних мањина

Министри спољних послова Русије и Мађарске Сергеј Лавров и Петер Сијарто, разговарали су телефоном о украјинској кризи и истакли потребу да Кијев осигура права свих националних мањина, саопштило је руско Министарство спољних послова.
Сергеј Лавров (Фото:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Сергеј Лавров (Фото:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Дошло је до размјене мишљења о актуелним питањима на међународном плану. Током разговора о украјинској кризи, оба министра су истакла потребу да Кијев безусловно осигура права свих националних мањина које живе у земљи - наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова Русије је истакло да стране високо цијене постигнути ниво руско-мађарског политичког дијалога.

- Наглашено је да билатерална сарадња, упркос изузетно тешкој међународној ситуацији, наставља да се прогресивно развија у духу здравог прагматизма и обостране користи - истакли су у руском Министарству спољних послова.

Мађарски премијер Виктор Орбан је раније у уторак, након састанка у Кијеву са украјинским предсједником Володимиром Зеленским, изразио наду да ће његова посјета послужити за рјешавање билатералних проблема, укључујући и оне који се односе на права мађарске мањине у Закарпатју.