latinica  ћирилица
02/07/2024 |  11:38 ⇒ 12:16 | Аутор: РТРС

Историјски корак: Конституисан Парламентарни форум Србија - Република Српска (ВИДЕО)

У Бањалуци је данас одржана конститутивна сједница Парламентарног форума Србија – Република Српска.
Парламентарни форум -
Парламентарни форум

По оцјени двојице предсједавајућих форума Игора Жунића и Душана Марића – конституисање Парламентарног форума историјски је корак.

Чланове Форума је на почетку Прве конститутивне сједнице поздравио предсједник Народне скупштине Републике Српске  Ненад Стевандић, истичући да је овај форум конституисан на законским основама и свим његовим члановима пожелио је срећан рад и успјешну сарадњу.

Члан Парламентарног форума, посланик у Народној скупштини Републике Србије, Милимир Вујадиновић истакао је да је сутра тачно 17 година како је Парламентарна скупштина БиХ ратификовала Споразум о специјалним и паралелним везама Републике Србије и Републике Српске који предвиђа и овај вид сарадње до којег је напокон дошло.

На данашњој, првој сједници усвојен је Пословник о раду - форум ће засједати два пута годишње, чини га 11 посланика из Српске и исто толико из Србије.

Ријеч је о посланицима из власти и опозиције, из Српске су укључени и потпредсједници скупштине из реда хрватског и бошњачког народа.

Задатак овог форума, између осталог, биће упућивање његових аката, закључака и приједлога скупштинама Српске и Србије, а комуницираће и са међународним организацијама.

Све иницијативе овог тијела, према ријечима предсједавајућих, неће бити усмјерене ни против кога.

У складу са споразумом о специјалним и паралелним везама, биће од интереса свим грађанима. Форум би требало да допринесе још бољим односима Српске и Србије.