latinica  ћирилица
02/07/2024 |  09:47 ⇒ 09:48 | Аутор: sputniknews.com

Трамп поздравио одлуку Врховног суда: Велика побједа

Бивши предсjедник САД Доналд Трамп поздравио је одлуку Врховног суда САД којом му је омогућено да може да затражи имунитет од кривичног гоњења за поједине од радњи које је предузео током свог предсjедничког мандата да би поништио резултате предсjедничких избора 2020. године. Трамп је одлуку Врховног суда окарактерисао као велику побjеду за Устав и демократију.
Доналд Трамп (Фото: EPA/WILL LANZONI) -
Доналд Трамп (Фото: EPA/WILL LANZONI)

- Велика победа за наш Устав и демократију. Поносан сам што сам Американац - написао је Трамп у објави на својој платформи "Истина".

Трампов правни тим назвао је одлуку суда "великом побjедом".

Врховни суд САД пресудио је у понедељак да Трамп може да затражи имунитет од кривичног гоњења за поједине од радњи које је предузео током свог председничког мандата да би поништио резултате председничких избора 2020. године.

Та одлука суда вјероватно ће додатно одложити суђење Трампу по оптужбама у том случају, пренео је Си-Ен-Ен.

Овом одлуком Врховног суда одбачена је одлука федералног апелационог суда донета у фебруару ове године којом је утврђено да Трамп не ужива имунитет за наводна кривична дјела која је починио током свог предсједничког мандата да би поништио резултате избора 2020. године.

Трамп је инсистирао да му се не може судити за радње које датирају још из времена када је био предсједник САД, укључујући оптужбе које се односе на напад његових присталица на Капитол 6. јануара 2021. године у покушају да спрече Конгрес да верификује побједу његовог демократског ривала Џозефа Бајденова на предсједничким изборима.