latinica  ћирилица
02/07/2024 |  09:28 ⇒ 09:29 | Аутор: sputniknews.com

Си: Самит ШОС отвориће нову страницу сарадње

Предстојећи самит Шангајске организације за сарадњу ујединиће земље-учеснице организације и отвориће нову страницу сарадње, изјавио је кинески предсједник Си Ђинпинг уочи посјете Казахстану.
Си Ђинпинг (фото: EPA-EFE/JADE GAO) -
Си Ђинпинг (фото: EPA-EFE/JADE GAO)

- Поред државне посјете, учествоваћу на самиту ШОС у Астани. У оквиру свог предсједавања, казахстанска страна је успешно урадила много тога што је допринијело повећању ауторитета наше организације. Кинеска страна то високо цени. Увјерен сам да ће се заједничким напорима самит у Астани завршити позитивно, ујединити велику породицу ШОС и отворити нову страницу сарадње - наводи се у ауторском чланку кинеског лидера "Кина и Казахстан: заједничка жеља за новим хоризонтима", чији је текст објавила агенција "Казинформ".

Си је позвао на супротстављање хегемонији и промовисање мултиполарности.

- Одлучно чувати међународни систем усредсређен на УН и свјетски поредак заснован на међународном праву, спроводити истински мултилатерализам, супротстављати се хегемонизму, политици моћи и блоковској конфронтацији, промовисати равноправан и уређен мултиполарни свијет, доступну и инклузивну економску глобализацију. Хајде да заједно унесемо више позитивне енергије и стабилности, даћемо већи кинеско-казахстански допринос обезбјеђивању мира широм свијета - навео је предјседник НР Кине.

Кинески председник Си Ђинпинг отпутовао је у државну посјету Таџикистану и Казахстану, а такође и због учешћа на 24. сједници Савјета лидера земаља чланица ШОС. Самит ШОС се одржава 3. и 4. јула у Астани.