latinica  ћирилица
02/07/2024 |  09:24 | Аутор: СРНА

Трифковић: Част је и обавеза носити Орден Његоша

Српски универзитетски професор, публициста, политички савјетник, аналитичар и историчар Срђа Трифковић, којег је поводом Видовдана Орденом Његоша одликовао предсједник Републике Српске, рекао је за Срну да је велика част добити једно одликовање највишег степена, али да је посебно задовољство што то одликовање носи име јединственог српског великана.
Срђа Трифковић - Фото: РТРС
Срђа ТрифковићФото: РТРС

- Његош је громада без премца од св. Саве до данас. Попут св. Саве био је духовник, пастир и суптилни мислилац, писац, државник, дипломата, полиглота, и још много тога. Уосталом, немам шта да додам ономе шта су о Његошу рекли и написали св. владика Николај, покојни митрополит Амфилохије, Исидора Секулић, Иво Андрић, или како о њему у наше дане бесједи митрополит Јоаникије - истакао је Трифковић.

Каже да га, носити орден који у средини има слику његове варварски, али наравно само привремено, уклоњене вјечне куће, чини срећним али и обавезним да и даље даје свој допринос, како и колико може, насљеђу и аманету који нам је оставио Световидац ловћенски.

Уз поздрав "Догодине у Призрену!" сви би Срби требало да додају "Догодине откованог Његоша у капелу на Ловћену!, поручио је Трифковић.

Непоколебљиво верује да ће се капела вратити где јој је мјесто, на збрисане руине оног, како каже, црног масонско-комунистичког, заправо сатанског монструма, и да ће се Његошеве ослобођене кости у њој напокон смирити.

- То ће се десити јер има Бога. Како Његош сам каже у предговору Лучи микрокозма, надежда ми вољом творца блиста - закључио је Трифковић.

Поводом Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске, предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је седам појединаца за истакнут рад и заслуге за афирмацију Републике Српске, али и 13 доктора постхумно Орденом Крст милосрђа за заслуге стечене у борби против непријатеља, као и немјерљив допринос у пружању здравствених услуга, стварању и ослобођењу Републике Српске.

Поводом Видовдана, предсједник Српске одликовао је и 50 бораца постхумно Медаљом заслуга за народ за заслуге стечене у борби против непријатеља, као и допринос у стварању, одбрани и ослобођењу Републике.

Одликовања Републике Српске су један од атрибута државности установљена одлуком Народне скупштине Републике Српске 25. априла 1993. године.