latinica  ћирилица
01/07/2024 |  17:18 ⇒ 18:03 | Аутор: СРНА

Трамп има имунитет за радње предузете на функцији

Врховни суд потврдио је да бивши предсједници имају имунитет од кривичног гоњења за одређене радње предузете на функцији, али не и за радње предузете у приватном својству.
Доналд Трамп (Фото: EPA/WILL LANZONI / CNN PHOTOS) -
Доналд Трамп (Фото: EPA/WILL LANZONI / CNN PHOTOS)

Врховни суд је истовремено одбацио одлуку којом се одбија покушај бившег предсједника Доналда Трампа да се заштити од кривичних тужби, укључујћи оне које се односе на његове напоре да поништи свој изборни пораз 2020. године.

Суд је пресудио са шест гласова према три да бивши предсједници уживају имунитет за радње које предузимају у оквиру својих уставних овлаштења.

Овом пресудом је први пут од оснивања земље у 18. вијеку Врховни суд прогласио да бивши предсједници могу бити заштићени од кривичних оптужби у свакој инстанци.

Главни судија Џон Робертс објавио је одлуку у име конзервативне већине од шест судија. Против је било троје судија либералног опредјељења.

Одлука је донијета ка одговор на Трампову жалбу на одлуку нижестепеног суда којом се одбија његов захтјев за имунитет. Суд је о предмету одлучио посљедњег дана свог мандата.

Трамп је републикански кандидат који је изазвао демократског предсједника Џозефа Бајдена на америчким изборима 5. новембра.

Мало је вјероватно да би било какво суђење по оптужбама које је покренуо специјални тужилац Џек Смит могло да буде завршено прије избора.

Трамп је тврдио да је имун на кривично гоњење јер је био предсједник у вријеме када је предузео радње које су довеле до оптужби. Смит се противио предсједничком имунитету на основу принципа да нико није изнад закона.

Трамп /78/ је први бивши предсједник САД који је кривично гоњен, као и први бивши предсједник осуђен за кривично дјело.