latinica  ћирилица
01/07/2024 |  16:40 ⇒ 17:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Мађарска преузела предсједавање, Орбан: Ред је на нас да поново учинимо Европу великом

Мађарска је данас преузела од Белгије предсједавање Саветом ЕУ, а мађарски премијер Виктор Орбан поручио је да је ред да Будимпешта "поново учини Европу великом".
Орбан и Де Кро (Фото: EPA/NICOLAS LANDEMARD) -
Орбан и Де Кро (Фото: EPA/NICOLAS LANDEMARD)

Орбан је на друштвеној мрежи Икс објавио да је учествовао данас у "веома радосној церемонији примопредаје" са белгијским премијером Александером Де Кроом.

- Сви су срећни што је ред на нас да поново учинимо Европу великом - навео је Орбан алудирајући на мото шестомјесечног мађарског председавања "Учинимо Европу поново великом".

На званичном налогу мађарског предсједавања Савјету ЕУ на друштвеној мрежи Икс изражена је захвалност Белгији на преданом раду током председавања.

- Како Мађарска данас преузима предсједавање, жељни смо да учинимо Европу конкурентнијом, безбједнијом и отпорнијом - наводе из мађарског предсједавања.

Како је раније објављено, један од седам приоритета Будимпеште током предсједавања Саветом ЕУ биће досљедна и на заслугама заснована политика проширења, уз поруку да ЕУ не може да буде потпуна без приступања Западног Балкана том блоку.

Поред проширења, приоритети мађарског предсједавања биће конкурентност, одбрана, илегалне миграције, регионални развој, пољопривредна политика и демографија, наводи се на сајту председавања.

- ЕУ је дуго била ангажована на обезбеђивању европске перспективе за Западни Балкан, јер заједница не може бити потпуна без приступања овог региона. Интеграција региона доноси корист Европској унији у економском, безбедносном и геополитичком смислу - наводи се у програму мађарског председавања.

У циљу даљег проширења и продубљивања сарадње, додаје се, партнери ће бити позвани на консултације како у оквиру Самита ЕУ-Западни Балкан, тако и у оквиру Европске политичке заједнице. Осталих шест приоритета мађарског председавања односе се на нови европски споразум о конкурентности, јачање европске одбрамбене политике, спријечавање илегалних миграција, обликовање будућности кохезионе политике ЕУ, пољопривредну политику ЕУ оријентисану на пољопривреднике и решавање демографских изазова.

Мађарско предсједавање Савјетом ЕУ долази у периоду конституисања новог руководства у европским институцијама.

Мађарска ће, након Белгије, предсједавати ЕУ од 1. јула до 31. децембра.