latinica  ћирилица
01/07/2024 |  12:30 ⇒ 12:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Мицотакис: Грчку чека опасно љето због пожара

Грчки премијер Киријакос Мицотакис упозорио је данас на састанку са својим кабинетом да Грчку чека опасно љето због шумских пожара, продужене суше и необично јаких вјетрова који доприносе ширењу ватрене стихије.
Пожар у Грчкој (Фото: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS/илустрација) -
Пожар у Грчкој (Фото: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS/илустрација)

- Имали смо изузетно тежак јун у погледу временских услова, са великом сушом и неуобичајено јаким вјетровима за ово доба године. Желим да се захвалим свима који су обавили велики посао током посљедњих неколико дана, али и да поново скренем пажњу свима нама на љето за које се предвиђа да ће бити посебно опасно - рекао је Мицотакис, преноси портал Катимерини.

Шумски пожари су чести у Грчкој и вруће, суво и вјетровито вријеме које научници повезују са ефектима климатских промјена повећало је њихову учесталост и интензитет.

Само овог викенда, избиле су десетине пожара широм Грчке, укључујући и два у близини главног града Атине.

Мицотакис је рекао да је око 100.000 квадратних метара земљишта изгорило у та два пожара и да је штета била ограничена због брзе реакције државних служби за ванредне ситуације.

Грчка је ове године у оквиру припрема за борбу против пожара ангажовала више припадника ватрогасних служби и интензивирала је процесе професионалне обуке.

- Сви заинтересовани ће моћи да поднесу своје кандидатуре и положе обавезне тестове и ван термина редовних конкурса за пријем кандидата у ватрогасну службу - поручио је грчки премијер.