latinica  ћирилица
01/07/2024 |  08:25 ⇒ 09:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска: Побjедник првог круга парламентарних избора ултрадесничарска странка РН

Према незваничним резултатима парламентарних избора у Француској, ултрадесничарска странка Национално окупљање (РН) велики је побједник првог изборног круга са 33,5 одсто освојених гласова, што значи да би та партија могла да обезбиједи између 240 и 270 посланика у новом сазиву Националне скупштину, наводи се у анализи агенције Ифоп.
Избори у Француској (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA) -
Избори у Француској (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA)

Ова странка којом предсједава Жордан Бардела не би имала апсолутну парламентарну већину, али могла би да освоји најмање 150 посланичких мјеста више него након избора 2022. године, преноси Фигаро.

Нови народни фронт са освојених 28,5 одсто гласова имао би између 180 и 200 посланика, испред Макронове политичке коалиције која је освојила 22,1 одсто гласова и могла би да обезбиједи између 60 и 90 посланика.

Републиканци са освојених 9,7 одсто гласова у новом сазиву парламента имали би између 30 и 50 посланика, а остале странке и коалиције међу којима су различите љевичарске и десничарске партије и регионалисти имали би између 13 и 20 представника у Националној слупштини.

- Ове пројекције се морају посматрати крајње опрезно јер су насумични резултати резултат примјене прилично нестабилне методологије прорачуна. Морамо сачекати да добијемо коначне резултате за сваку изборну јединицу - упозорава Франсоа Краус, директор одјељења за политику и вести у Ифоп.

Неки лидери су непосредно након што су сазнали резултате првог круга избора издали своје смјернице за даље политичко дјеловање.

Тако је, Жан-Лик Меланшон лидер Непокорене Француске (ЛФИ) позвао све политичке актере да не дозволе да више ни "један глас" ни "једно мјесто" не припадне Националном окупљању и апеловао на своје кандидате да се повуку уколико би то повећало шансе за бољи пласман странке или боље позиционираног кандидата за побједу над РН.

Из табора Макронове коалиције огласио се премијер Габриел Атал који је такође најавио повлачење у многим изборним јединицама у циљу победе над Националним окупљањем.

- У неколико стотина изборних јединица, наши заједнички кандидати ће представљати најбољи избор за побједу над РН. У другима ће наши кандидати бити позвани да се повуку. То је частан избор - изјавио је премијер Атал.

Десничар Едуар Филип је позвао своје кандидате да се "повуку како би се избјегла изборна побједа посланика РН или ЛФИ, чак и ако то значи да ће се гласови дати комунистима.

Париски дневник указује да ће бити потребно да се сачека уторак 2. јул, када истиче рок за кандидатуре или повлачење кандидата за други круг, да би се добиле поузданије пројекције засноване на истраживањима јавног мњења.