latinica  ћирилица
01/07/2024 |  11:12 | Аутор: СРНА

Пилиповић: На пријемни испит за упис у нову академску годину излази 156 кандидата

У академској 2024/25. години на пријемни испит на Академији умјетности у Бањалуци изаћи ће укупно 156 кандидата на сва три студијска програма првог циклуса, рекла је Срни продекан за наставу и студентска питања на овој високошколској установи Марија Пилиповић.
Академија умјетности - Фото: РТРС
Академија умјетностиФото: РТРС

Пријемни испити на Академији умјетности у Бањалуци почињу данас и трају до петка, 5. јула, према утврђеном распореду који је доступан свим заинтересованима на интернет сајту Академије.

Пилиповићева је додала да је највећи број заинтересованих кандидата на глуми, графичком дизајну, новом одсјеку снимање и дизајн звука, те интердисциплинарном смјеру - дизајн ентеријера.

Када је ријеч о музичком одсјеку који захтијева завршену средњу музичку школу, највећи број кандидата је заинтересован за Катедру за клавир и хармонику и Катедру за дувачке инструменте.

- Од ове године имамо ново усмјерење на Студијском програму драмске умјетности - Снимање и дизајн звука, те интердисциплинарни програм ликовног одсјека и АГГФ- дизајн ентеријера - додала је Пилиповићева.

Она је рекла да је на студијском програму музичке умјетности планирано проширење профила на трећем циклусу студија, те навела да отварање Студентског културног центра омогућава унапређење, како наставног процеса, тако и бољу презентацију активности студената свих студијских програма.

Пилиповићева је подсјетила да је Академија умјетности, у оквиру конкурса за пријем студената, планирала и објавила уписне квоте на сваком одсјеку и појединачној групи, које су одређене у складу са оптерећењем наставних кадрова, просторним капацитетима, посебно обраћајући пажњу на одржавање квалитета и даље унапређење наставног процеса.

- У наредном периоду у плану је реализација пројекта "Јубилеји", те припрема за бројна међународна такмичења и изложбе које предстоје већ почетком 2025. године", најавила је Пилиповићева.

Она је истакла да су иза ње, као професора на Катедри за камерну музику и соло пјевање, многи организовани концерти и манифестације, те да су од јесени планирани наступи са неколико камених ансамбала у земљи и иностранству, представљање нове сарадње са умјетницима из региона.

- Свакако ће посљедњи квартал у години бити обиљежен припремама за нове концерте, нове репертоаре, активности и наступе којима се изузетно радујем. Прва половина 2024. године, осим бројних концерата, обухватила је велики број организационих активности у оквиру наставног процеса, али и у организацији "Дана Владе Милошевића" и годишњег концерта Универзитета у Бањалуци, тако да можемо рећи да сам остварила заиста вриједна нова искуства, познанства и сарадње - закључила је Пилиповићева.