latinica  ћирилица
29/06/2024 |  13:25 ⇒ 17:39 | Аутор: РТС

Дачић: Напад у Београду је терористички акт, сумња се да је ријеч о вехабијском покрету (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да је напад на припадника Жандармерије Србије у Београду терористички акт. Рекао је и да се сумња да је ријеч о вехабијском покрету и да су подигнуте мјере безбједности.
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/) -
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/)

Дачић је рекао новинарима испред Ургентног центра да је напад на припадника Жандармерије терористички акт који је уперен и против државе Србије и против припадника Жандармерије.

Рекао је да је ухапшено још неколико људи који су били у близини полицијских објеката.

- Заједно са безбједносним службама гледамо да повежемо читав тај случај. Не бих сада додавао неке детаљне информације, али као што сте и ви сами објавили, неке сумње су већ присутне. Индиције постоје да је ријеч о лицима која су већ позната безбједносним службама прије свега, а ријеч је о вехабијском покрету. Али, кажем још једном, то нису потврђене информације и не желимо да нарушавамо оно што тужилаштво ради - рекао је Дачић.

Истакао је да су превентивно појачане све мјере заштите бјезбедности у граду.

- Појачане су мјере безбједности не само испред објеката који су од значаја као што су амбасаде, као што су државне институције итд, већ смо појачали мере обезбјеђења да грађани виде полицију и у тржним центрима, шеталиштима, тако даље да не буде неких непредвиђених околности - рекао је Дачић.

Он је рекао и да су се надали да ће нападач преживјети, како би могли да сазнају више информација. Додао је и да је нападач са собом имао и нож.

Нападач се више пута обраћао припаднику Жандармерије

Говорећи о самом нападу, Дачић је рекао да је нападач више пута прилазио припаднику Жандармерије који је био у полицијској кућици како би му поставио питања.

- Прилазио је више пута полицајцу, питао га за жандарма, питао гдје је музеј, на шта је жандарм одговорио - "не знам који музеј је овдје у близини, нема никаквог музеја" и тако даље. Онда се поново вратио, отворио врата кућице и из кесе коју је носио са собом извадио самострел и погодио га самострелом у врат - рекао је Дачић.

Навео је да је жандарм одмах реаговао, извадио пиштољ и испалио неколико хитаца у нападача. Након пола сата констатована је смрт нападача.