latinica  ћирилица
29/06/2024 |  12:40 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Припадник Жандармерије рањен испред Амбасаде Израела у Београду, нападач ликвидиран (ФОТО)

Припадник Жандармерије рањен је из самострела у врат испред Амбасаде Израела у Београду. Он је у самоодбрани узвратио ватром и савладао нападача, који је од задобијених рана преминуо.
Полиција Србије - напад испред Амбасаде Израела у Београду - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Полиција Србије - напад испред Амбасаде Израела у БеоградуФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Припадник Жандармерије М.Ј. /34/ је оперисан је у Ургентном центру у Београду и у стабилном је стању.

Рањеном полицајцу хирурзи су извадили стријелу из врата и он је у стабилном стању упућен на интензивну његу на даље лијечење, преносе београдски медији.

Потпредсједник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић обишао је у Ургентном центру повријеђеног припадника Жандармерије.

- Припадник Жандармерије М.Ј. (1990) је у самоодбрани употријебио оружје и савладао нападача, који је од посљедица рањавања преминуо - саопштио је Дачић.

- Поводом напада испред израелске Амбасаде Специјално тужиластво преузело вођење случаја, ради се о терористичком акту против државе Србије и против припадника Жандармерије, а постоје индиције да су повезана нека лица која имају везе са Вехабијским покретом - изјавио је Дачић.

Полиција Србије - напад испред Амбасаде Израела у Београду (Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja)

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да Србија неће имати милости према тероризму и да ће у наредна три до четири дана у Србији бити похапшена сва лица "индикативна на тероризам".

Израелско Министарство спољних послова окарактерисало је данашњи напад као "покушај терористичког напада".

Из Министарства спољних послова Србије саопштено је да је напад на припадника Жандармерије, који је обезбјеђивао Амбасаду Израела, истовремено напад на дипломатско-конзуларно представништво земље са којом Србија његује пријатељске везе, али и напад на Србију.

Због напада у Београду, Министарство унутрашњих послова Републике Српске подигло је мјере безбједности на подручју Републике Српске.

Гашић: Систем одбране и безбједности Републике Србије снажан и стабилан

Министар одбране Србије Братислав Гашић најоштрије је осудио напад на припадника Жандармерије М.Ј. који се налазио на дужности обезбјеђења Амбасаде Израела.

- Данашњи покушај убиства нашег жандарма је, не само терористички, него и подмукли кукавички акт. Мисли припадника Министарства одбране и Војске Србије су са нашим колегом и његовом породицом. Молимо се за његово здравље и надамо брзом опоравку - изјавио је Гашић.

Вучевић: Држава Србија ће знати одлучно да одговори на пријетњу тероризма

Предсједник Владе Србије Милош Вучевић најоштрије је осудио "гнусни терористички напад" данас у Београду, испред израелске амбасаде, истакавши да ће држава Србија знати одлучно да одговори на пријетњу тероризма и поручио грађанима да се могу осјећати безбедно.

Припаднику Жандармерије стријела извађена из врата, налази се на Интензивној њези

Припаднику Жандармерије који је рањен испред Амбасаде Израела хирурзи су извадили стрелу из врата и он је у стабилном стању упућен на Интензивну његу на даље лијечење.

Стефановић: ВЈТ наложило обдукцију нападача на жандарма

Главни јавни тужилац ВЈТ у Београду Ненад Стефановић изјавио је да је дежурни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду наложио обдукцију нападача и све друге неопходне радње како би се расвијетлиле све околности данашњег напада на припадника Жандармерије М. Ј. (34), који је био на дужности обезбјеђења амбасаде Израела у Београду.

Амбасада Израела: Зграда била затворена

Поводом немилог догађаја огласила се и Амбасада Израела испред које се напад на жандарма догодио.

- Полиција истражује случај. Немамо више детаља. У вријеме догађаја Амбасада је била затворена, а њени службеници и дипломате нису били у згради - наводи се у саопштењу Амбасаде.

Овако је изгледао нападач

Нападач који је данас око 11 сати самострелом погодио припадника Жандармерије М.Ј. (34) у врат испред амбасаде Израела у Београду био је ћелав са брадом и имао је код себе кухињски нож, сазнаје "Блиц".

Према незваничним сазнањима "Блица" прво је пришао жандарму да га пита за смјер улице. Нападач се након десет минута вратио са самострелом и погодио припадника Жандармерије.