latinica  ћирилица
28/06/2024 |  22:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Врховни суд САД промијенио квалификацију опструкције у оптужници против Трампа и других

Врховни суд САД подигао је данас критеријуме за тужиоце који подижу оптужбе у случају опструкције избора, против Доналда Трампа и оптужених за напад на Капитол 6. јануара 2021. године.
Доналд Трамп (фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE / POOL) -
Доналд Трамп (фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE / POOL)

Судије су пресудиле са 6 према 3 да одбаце одлуку нижег суда која је дозволила оптужбу за ометање званичног поступка - то јест конгресну потврду побједе предсједника Џоа Бајдена над Трампом коју су изгредници покушали да спријече - која је подигнута против оптуженог Џозефа Фишера, бившег полицајца. Судије су наложиле нижем суду да поново размотри то питање, преноси Глас Америке.

Суд је, у одлуци коју је написао главни судија Џон Робертс, заузео уско гледиште о квалификацији опструкције, уз додатак да тужиоци морају показати да је оптужени "нарушио доступност или интегритет“ докумената или других записа у вези са званичним поступком или покушао то да уради.

Робертсу су се придружиле колеге конзервативне судије Кларенс Томас, Семјуел Алито, Нил Горсач и Брет Кавано, као и либерална суткиња Кетанџи Браун Џексон. Робертс је одбацио "лабавије" тумачење Секретатијата за правође о томе шта представља опструкцију, и назвао то "новом интерпретацијом која би криминализовала широк спектар прозаичног понашања, због чега би активисти и лобисти били у опасности да буду деценијама у затвору.

Конзервативна судија Ејми Кони Берет одвојила је мишљење, а придружиле су се и либералне судије Соња Сотомајор и Елена Кејган.  Фишер је оспорио оптужбу за опструкцију, коју су федерални тужиоци подигли против њега и стотина других, укључујући Трампа, у случајевима везаним за 6. јануар.

Трамп је суочен са двије оптужбе у вези са опструкцијом у оквиру кривичне оптужнице од четири тачке, подигнуте у случају који је прошле године покренуо специјални тужилац Џек Смит. Кривично дјело потпада под Сарбанес-Оксли федерални закон из 2002. године, који је усвојен након скандала са рачуноводственим преварама у сада непостојећој енергетској компанији Енрон.

Федерални тужиоци оптужили су Трампа да је вршио притисак на владине званичнике да пониште резултате избора 2020. и охрабрио своје присталице да марширају на Капитол 6. јануара како би натерали Конгрес да не потврди Бајденову побједу, на основу лажних тврдњи о превари са гласовима.

На дан када је Конгрес требало да потврди Бајденову побједу, Трампове присталице су упале у Капитол, пробиле барикаде, напале полицајце, уништавале зграду и натјерале посланике и друге да побјегну ради безбједности.

Трамп и његови савезници су такође осмислили план да користе лажне делегате из кључних држава како би спријечили верификацију.

Професор Правног факултета Универзитета Џорџ Вашингтон Рендал Елијасон, бивши федерални тужилац, рекао је да одлука Врховног суда можда неће спријечити Смита да Трампа оптужи за опструкцију.