latinica  ћирилица
28/06/2024 |  19:59 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Скупштина Црне Горе усвојила резолуцију о Јасеновцу

Скупштина Црне Горе усвојила је Резолуцију о геноциду у Јасеновцу и логорима Дахауу и Маутхаузену.
Парламент Црне Горе (foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC - илустрација) -
Парламент Црне Горе (foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC - илустрација)

За усвајање резолуције гласао је 41 посланик за, један против.

Као предлагач, предсједник парламента Андрија Мандић рекао је да са поносом може да каже да је Црна Гора прва држава на планети која се на овакав начин понела према Јасеновцу.

- Ово је резултат наше идеје и нашег договора. Нико се није мијешао са стране - рекао је Мандић.

Дан сјећања - 22. април

Према резолуцији, Скупштина Црне Горе одлучила је да 22. април буде званично признат као Дан сјећања на геноцид у Јасеновцу, који ће се обиљежавати сваке године.

Текст резолуције о геноциду у Јасеновцу почиње констатацијом да се она покреће "полазећи од највиших вриједности уставног поретка и опште прихваћених правила међународног права”.

- Увјерени да су знање и свијест грађана о масовним страдањима предуслов за борбу демократског свијета против тоталитарних идеја и сличних пројеката, прогона на етничкој или вјерској основи, као и кршења људских права, резолуција је неопходна, посебно имајући у виду да је према непобитним доказима основан концентрациони логор смрти у Јасеновцу, у којем су у периоду од 1941. до 1945. године мучени и убијани Срби, Јевреји, Роми, Хрвати, као и други народи - додаје се.

Наводи се да Скупштина Црне Горе осуђује свако порицање геноцида у Јасеновцу и позива на очување сјећања на те трагичне догађаје кроз образовне програме и активности које ће спријечити било какав облик ревизионизма.