latinica  ћирилица
28/06/2024 |  19:50 ⇒ 19:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Црна Гора: Поднесен 21 амандман на Резолуцију о Јасеновцу

Одбор за људска права и слободе Скупштине Црне Горе на данашњој сједници расправља о 21 амандману који је поднесен на Резолуцију о Јасеновцу.
Скупштина Црне Горе (фото: youtube.com/SkupstinaCrneGore) -
Скупштина Црне Горе (фото: youtube.com/SkupstinaCrneGore)

Посланици СНП-а Слађана Калуђеровић и Богдан Божовић предложили су седам амандмана, лидери НСД и ДНП Андрија Мандић и Милан Кнежевић шест, а посланик УЦГ Владимир Добричанин осам, пренијеле су подгоричке "Вијести".

Образлажући два своја амандмана, Калуђеровић је тражила да се у Резолуцију унесе да су се страдања догађала широм НДХ, а да Јасеновац остаје симбол тог страдања.

- Имамо системски злочин. Нису националисти дошли, већ се ради о државном пројекту. Уколико се ови амандмани не усвоје, сматрамо да Резолуција губи смисао. Такође, ова Резолуција не смије бити једначена са Сребреницом, јер је у НДХ постојало више од 30 логора. Мени ће бити жао ако не буде договора у оквиру већине о осталим логорима. Такође, наш амандман се односи на датум затварања, јер је, након његовог затварања, у њему било још усташа који су требали да заварају траг - поручила је Калуђеровић.

Кнежевић је рекао да су амандмани прихватљиви за коалицију ЗБЦГ, али да то не обавезује остале колеге. Он је појаснио да је резолуција резултат договора са осталим колегама из већине, те да не могу за њих гласати због тога.

Ни један амандман СНП није усвојен. За њих је, осим Калуђеровић из те партије, гласао и предсједник Одбора Јован Вучуровић, као и посланик УЦГ Владимир Добричанин, док су четири члана била уздржана.

Кнежевић је објаснио да се амандмани његове коалиције односе на додавање система логора Дахау и Матхаузен. Он је, осврћући се на излагање Калуђеровић, казао да и они сматрају да је Јасеновац систем логора. Сви амандмани које су поднијели Мандић и Кнежевић усвојени су са шест гласова за и једним уздржаним.

На овом гласању, уздржан је био Добричанин. Посланик УЦГ је казао да му није јасно зашто се додају Дахау и Матхаузен, а не још десетине других.

- У Дахауу и Матхаузену није извршен геноцид, већ холокауст што је још горе. У музеју Холокауста само је једна соба која није посвећена Јеврејима, а то је српска - поручио је Дорбичанин.

Објашњавајући своје амандмане, он је казао да предлажу да се у Резолуцију дода да је у НДХ да је спроведен геноцид/холокауст над Србима, Јеврејима и Ромима, а злочини над Хрватима антифашистима, комунистима и другима "јер је страдало 4.500 Хрвата, а скоро милион Срба", да је геноцид спровођен на територији цијеле НДХ, да се мијења дио о ослобођењу логора јер су затвореници извели пробој, али и да се предсједник државе обавезује да организује догађаје на дан пробоја - 22. априла.

- Јако је тешко за једног Србина чија је породица страдала у тим логорима казати да се Резолуцији приписују и остали нацистички логори - поручио је Добричанин.

Кнежевић је казао да разумије посланика УЦГ, али и да разумије дрштвено политички тренутак.

- Ми смо покушали да нађемо оптималну мјеру и ниво да ова Резолуција буде изгласана и ако се то деси, бићемо прва држава на свијету која је то урадила. Додавање логора који су у Аустрији и Њемачкој је један храбри дипломатски чин. Матхаузен и Дахау су додати као логори у којима су, такође, страдали Срби. Коалиција ЗБЦГ ће гласати за Ваше амандмане, али морате да схватите политички контекст - поручио је предсједник ДНП.

Сви амандмани које је поднио Добричанин су одбијени.
Око 18.00 часова данас је завршена расправа о Резолуцији, скупштински одбори разматрају амандмане, а након тога се очекује гласање, пренио је РТЦГ.