latinica  ћирилица
28/06/2024 |  17:58 ⇒ 18:15 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Русија треба да реагује на акције САД

Русија треба да реагује на акције САД и, судећи по свему, треба да почне да производи ракете средњег и кратког домета, изјавио је руски предсједник Владимир Путин на састанку са члановима Савјета безбједности Русије.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV /SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV /SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Путин је на почетку састанка предложио да се размотри питање даљих корака Русије у вези са једностраним мораторијумом на распоређивање ракета средњег и кратког домета копненог базирања.

Руски лидер је подсјетио да су се САД прије неколико година под измишљеним изговором повукле из тог споразума и саопштиле да ће производити те ракетне системе.

- Ми смо 2019. године саопштили да нећемо производити те ракете и да их нећемо распоређивати све док САД не буду распоређивале те системе у неком региону свијета - подсјетио је Путин.

Међутим, по његовим ријечима, Америка данас не само да производи ракете средњег и кратког домета, него их и пребацује у Европу – на војне вежбе у Данску.

- Недавно је саопштено да се (ракете) налазе на Филипинима. Притом се не зна се да ли су те ракете извезли одатле или не. У сваком случају, треба да реагујемо на то и да донесемо одлуке шта ћемо морати да урадимо у тој области. Судећи по свему, мораћемо да покренемо производњу тих ударних система, а онда, у зависности од развоја ситуације, доносити одлуке о томе гдје ће бити распоређене, ако то буде неопходно за осигуравање наше безбједности - рекао је руски предсједник.