latinica  ћирилица
28/06/2024 |  16:44 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

Мандић: Резолуција о Јасеновцу није ни на чију штету, па ни Хрватске

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић рекао је да Приједлог резолуције о геноциду у Јасеновцу није усмјерен против било које државе и није ни на чију штету, а може да буде на корист свих грађана Црне Горе.
Андрија Мандић - Фото: РТРС
Андрија МандићФото: РТРС

Током скупштинске расправе о Приједлогу резолуције, Мандић је рекао да ће Црна Гора постати прва држава која ће осудити геноцид у Јасеновцу и то ће служити на част и онима који данас можда неће гласати за резолуцију.

- Позивам их да буду дио велике историје Црне Горе - рекао је Мандић.

Он је захвалио предстваницима Јеврејске заједнице који су подржали иницијативу за усвајање ове резолуције, као и представницима ромске заједнице.

- Сви су рекли ово што говорим и ја сада, а то је да Резолуција није уперене ни против које савремене државе, већ против зла и страшних ствари које су преживјели људи - рекао је Мандић.

Он је истакао да је привилегија парламента да може да уради тако велику ствар на Видовдан, те поручио да Црна Гора држи до своје части и својих предака.

- Знамо да је наша будућност ЕУ, најдаље смо искорачили од држава у региону, урадили смо велики посао сви заједно и направили нешто што нико није очекивао од овог сазива - рекао је Мандић.

Он је позвао посланике да подрже резолуцију и тиме пошаљу поруку о сложној, помиреној, срећној Црној Гори, која зна свој пут и темеље и која зна да поштује своје претке.

Посланик Демократске партије социјалиста /ДПС/ Андрија Николић сматра да ће одговор Хрватске на ову резолуцију бити озбиљан.

Он је навео да су за Посланички клуб ДПС-а неспорни нацистички, расистички и геноцидни карактер усташког режима, као и злочини који су у то име почињени у логору Јасеновац, али да се у предложеној резолуцији о геноциду у Јасеновцу не наводи ко је починио то злодјело.

На тај начин се, како је навео, оставља простор за манипулацију ко је кривац.