latinica  ћирилица
28/06/2024 |  12:58 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Русија и Бјелорусија договориле кораке за јачање заједничког суверенитета

Активна имплементација нових технологија неопходна је за јачање суверенитета Русије и Бјелорусије, рјешавањем овог задатка баве се Москва и Минск, изјавио је руски предсједник Владимир Путин у говору учесницима једанаестог форума региона Русије и Бјелорусије.
Владимир Путин  (Фото:EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (Фото:EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT)

Руски лидер је додао да је то потребно и у циљу повећања конкурентности и обезбјеђења одрживог економског раста у дугорочној перспективи.

Према његовим ријечима, бављење таквом имплементацијом је неопходно не само на националном, већ и на регионалном нивоу, чему доприноси форум региона двије земље.

- Око 250 споразума и уговора у вриједности од 24 милијарде рубаља биће потписано током форума региона Русије и Бјелорусије - нагласио је Путин.

Руски предсједник је истакао и да Русија и Белорусија заједно раде на пројектовању орбиталних и земаљских компоненти сателитских система за посматрање земљине површине и навигацију.

Такође је нагласио да Уралска фабрика цивилног ваздухопловства и фабрика за ремонт авиона у Барановичима у Бјелорусији заједно раде на стварању лаког вишенамјенског авиона.

- Двије земље ће реализовати читав низ заједничких високотехнолошких пројеката у циљу супституције увоза и покретања нових напредних производа - најавио је Путин.

Он је додао да је Бјелорусија један од кључних економских партнера Русије и да је робна размјена достигла рекордних 46,5 милијарди долара, те да на Москву отпада око 60 одсто спољнотрговинског пословања Минска.

Русија чврсто држи прво мјесто по инвестицијама у бјелоруску економију са више од 5 милијарди долара, а у цијелој Белорусији ради око 2,5 хиљада компанија са руским капиталом.

Путин је закључио да интеграциони процеси у којима учествују Москва и Минск доносе практичну корист објема земљама.

На крају свог говора, руски лидер је честитао Бјелорусији Дан независности и 80. годишњицу ослобођења од нациста, која се обиљежава 3. јула.

Према његовим ријечима, Русија и Белорусија ће увијек памтити како су народи двије земље заједно одбранили отаџбину и по цијену огромних жртава ослободили Европу од фашиста.