latinica  ћирилица
28/06/2024 |  11:51 | Аутор: РТРС

Абдулразак Гурна: Добити награду "Иво Андрић" је велика част

Књижевник и нобеловац Абдулразак Гурна, којем ће данас бити уручена Велика награда "Иво Андрић" за животно дјело рекао је данас да је изненађен али и почаствован великим признањем који ће му помоћи да боље разумије наше просторе.
Гурна и Радојичић на уручењу награда - Фото: РТРС
Гурна и Радојичић на уручењу наградаФото: РТРС

Нобеловац Абдулразак Гурна, британски писац, поријеклом из Танзаније, награду је добио за животно дјело, док је за књигу године проглашен "Тобоган" српског пјесника и филозофа Саше Радојчића, у издању Културног центра Нови Сад.

Жири, који је ове године одлучиовао о наградама, чинили су директор Андрићевог института прослављени режисер Емир Кустурица, те књижевници Слађана Илић, Мило Ломпар и Желидраг Никчевић.

Ова награда се додјељује од 2016. године у Андрићграду, а установљена је у част јединог српског и југословенског нобеловца Иве Андрића.

Награду је утемељио Андрићев институт 2015. године на иницијативу Емира Кустурице.

Додјељује се у двије категорије - за животно, књижевно стваралаштво, које представља укупни допринос књижевности и култури и за најбољу књигу објављену у Републици Српској и Србији током године.

Досадашњи добитници ове награде за животно дјело су Матија Бећковић, Душан Ковачевић, Ју Хуа, Горан Петровић два пута заредом, затим Милован Данојлић, Мирослав Максимовић и Сандро Веронези.

Добитници ове награда за најбољу књигу били су српски писац Владимир Кецмановић за књигу "Осама", руски писац Захар Прилепин за "Обитељ" и "Седам живота", српски писац и музичар Бора Ђорђевић за "Пусто острво", писац из Републике Српске Рајко Петров Ного за дјело "Сонет и смрт", руска књижевница Гузељ Јахина за "Дјеца Волге", аустријски нобеловац писац Петер Хандке за "Други мач", руски писац Јевгениј Водолазкин за "Бризбејн" и српски писац Енес Халиловић за дјело "Секвоја".