latinica  ћирилица
28/06/2024 |  11:09 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

Прихваћен приједлог резолуције о геноциду у Јасеновцу, данас пред посланицима (ВИДЕО)

Одбор Скупштине Црне Горе за људска права и слободе усвојио је приједлог резолуције о геноциду у Јасеновцу који је Скупштини поднијела група од 43 посланика и овај приједлог ће се наћи као прва тачка на данашњој сједници црногорског парламента.
Црна Гора - Фото: РТРС
Црна ГораФото: РТРС

За овај приједлог гласало је седам посланика, док уздржаних и против није било.

Одбору је присуствовало седам чланова владајуће коалиције, а присутни нису били посланици опозиционих странака, изузев Владимира Добричанина.

Предсједник Скупштине Андрија Мандић, који је учествовао у раду Одбора, рекао је да треба да се подигне свијест о трагичним догађајима како се никада не би поновили.

- Апсолутна већина је подржала овај приједлог. Подносиоци резолуције сматрају да се њеним усвајањем његује култура сјећања, уз напомену да није уперена против било ког народа, већ за циљ има осуду сваког порицања геноцида - нагалсио је Мандић.

Он је додао да су у приједлогу резолуције уочене одређене техниче грешке, поручујући да ће бити исправљене.

Владимир Добричанин из Уједињене Црне Горе рекао је да у историји нема црње ријечи од ријечи "Јасеновац" на овим просторима.

- Има ту још мјеста која си била једна слагалица зла независне Хрватске. Нису они та зла чинили само на територији Хрватске, већ треба поменути да је усташка војска у подкозарачким селима побила 12.000 дјеце - навео је Добричанин, те додао да су имали жељу да истријебе српски народ.