latinica  ћирилица
28/06/2024 |  10:06 ⇒ 13:18 | Аутор: sputniknews.com

Политико: Демократе у паници, размишљају о алтернативи Бајдену

Представници Демократске партије Сједињених Америчких Држава након неуспјешне предизборне дебате актуелног предсједника Џозефа Бајдена почели су да разматрају његову смјену, пише Политико.
Џозеф Бајден (фото: EPA-EFE/WILL LANZONI / CNN PHOTOS) -
Џозеф Бајден (фото: EPA-EFE/WILL LANZONI / CNN PHOTOS)

- Демократе су толико успаничене због неуспјешног говора предсједника Џозефа Бајдена у дебати, да неки од њих активно расправљају о ономе што је некада било незамисливо – о његовој смјени - наводи се у чланку.

Лист пише да су стратези, блиски тројици потенцијалних кандидата за председника испред Демократске партије изјавили да су током дебате били засути СМС порукама.

Један од њих је истакао да је добио захтјев да предложи кандидата кога заступа као алтернативу Бајдену. Име поменутог кандидата се не наводи.

Савјетник другог потенцијалног кандидата је нагласио да је добио неколико порука о "катастрофи" од кључних спонзора.

Они инсистирају да демократе треба да некако ријеше ово питање. Истовремено, он је признао да се не може много учинити, изузев ако сам Бајден не одлучи да одустане од учешћа на изборима.

Политико такође истиче да је један од великих донатора и присталица Бајдена изјавио да је вријеме да амерички предсједник оконча своју кампању.

Овај човек, чије се име не наводи, назвао је Бајденов говор "најгорим у историји" и рекао да је он био толико "лоше да нико неће обратити пажњу на Трампове лажи".

У поруци донатора се истиче да Бајден мора да изађе из предизборне трке, као и да у то нема никакве сумње.

У августу ће се одржати конгрес Демократске партије на ком ће за предсејдника бити кандидован Бајден. Теоретски, политичка група може да промијени курс и предложи другог човјека.

О томе да актуелни предсједник може бити замијењен у предизборној трци уколико изгуби у првим дебатама од Трампа, говорио је познати амерички новинар Симор Херш.

Прва дебата Бајдена и некадашњег америчког лидера Доналда Трампа одржана је протекле ноћи. ТВ Си-Ен-Ен, позивајући се на изворе је објавио да је Демократску партију САД захватила паника након Бајденовог говора.

Предсједнички избори у Америци биће одржани 5. новембра.