latinica  ћирилица
28/06/2024 |  09:15 | Аутор: Агенције

Аргентински парламент одобрио Милеијев пакет економских реформи

Аргентински парламент уручио је у петак популистичком предсједнику Јавиеру Милеију први законодавни тријумф, одобривши његов пакет економских реформи након вишемјесечне дебате.
Хавијер Милеи (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Хавијер Милеи (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Даћемо влади предсједника Милеија алате за реформу државе једном за свагда, рекао је шеф владајућег блока Габриел Борнорони у свом завршном говору.

Милеи је почео да честита себи и прије него што је пакет усвојен, поздрављајући га као "највеће фискално прилагођавање не само у аргентинској историји, већ и у историји човјечанства".

Његова влада је примијенила драстичан, свеобухватан програм фискалне штедње, с циљем да постигне нулти буџетски дефицит до краја 2024. како би укротила хроничну инфлацију.

Али смањење буџета, укључујући парализу јавних радова, заједно са бруталном девалвацијом пезоса за више од половине у децембру, угушило је куповну моћ.

Политички, зелено свјетло у петак значи "потпуни успјех за владу", рекао је политиколог и економиста Пабло Тигани за АФП.

- Али, у економској сфери, то ће бити повратак на политику из 1990-их, уз дерегулацију, приватизацију и безусловно отварање привреде, што ће задати тежак ударац индустрији и националним малим и средњим предузећима - нагласио је Тигани.